BUDI BAHASA BUDAYA KITA

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)



Aku nak komen sikit berkaitan satu hal ni. Awal bulan lepas aku ada pergi buat IC baru. Nak tukar sebab takmau dah IC muka darjah enam tu. Seriously nerd. Tengah bulan baru ni aku pergi lah pejabat pendaftaran tu nak tanya whether dah siap atau belum.
Lokasi pejabat tersebut terpaksa dirahsiakan atas sebab-sebab tertentu. Takut tak pasal je aku kena saman sebab post entry ni pulak kan. Padahal niat aku cuma nak berkongsi supaya dapat sama-sama renungkan dan bermuhasabah sikit.
Back to topic.
Then, orang tu check tengok. Dia kata belum siap lagi. Cik datang hujung bulan nanti. Itu kata dia. Aku buat IC dengan kawan aku. Betul, dia kata gitu. Tak percaya tanya kawan aku. Kan Aimi? :)
Cadangnya dah nak pergi lah. Dah minta izin ayah. Lepas tu ayah suruh try call dulu pejabat tu, tanya dah siap ke belum bendanya. So, pagi tadi aku pun call lah dengan saki-baki credit yang ada. Aku bercakap elok je, baik punya sopan dan formal. Puan tu boleh cakap dengan aku kerek sangat weh! Panas je hati aku. Angin satu badan dibuatnya. Tak boleh ke bersikap mesra pelanggan sikit kot ya pun. Seriously tak patut betul. Haiyaa.. Come on lah. At least, dia boleh sapa pemanggil yang telefon dengan ayat yang biasa kita dengar.
Hello, selamat pagi. Pejabat Pendaftaran  * bla bla bla. Ada apa-apa yang saya boleh bantu?
Ha! Kan elok macam tu. Kalau ya pun sibuk sangat, banyak kerja, tension. Apalah salahnya bersikap professional sikit, amalkan budaya mesra pelanggan. Slogan "budi bahasa budaya kita" yang selalu sangat dapat liputan meluas di Malaysia ni bukan untuk saja saja suka suki aje.

BUDI BAHASA BUDAYA KITA

Ya Allah.. Sabar je lah aku.

Cheerio! :)

TRULY ME


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)


Saya consider dah siap edit blog lah kot. Hehee.. Tak nak letak background, sebab lebih selesa kalau biar putih plain je. Simple but nice and neat. I just love it! Tak cantik? Eleh! Jealous letteww... HAHA Saya tak kisah pun kalau awak awak semua dan awak juga tak suka. Janji saya puas hati. Yeayy!

Kawan kawan! I feel like nak buat freebies untuk orang guna nak decorate blog. Memandangkan dah ramai gila bloggers yang buat tutorials, I think I really want to share something that will benefit people too! Surely not with tutorials, but freebies. Can't wait for that! Excited.

Cheerio! :)

NATURAL BODY AND FACIAL SCRUB


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum. Hello :)


Seronok kan kalau dapat pergi spa buat treatment? Mandi lulur ke, mandi bunga ke, urut badan ke, facial treatment ke. Hehe.. Tapi entry ni bukan nak cerita pasal itu semua. I just wanna share about an easy body and facial care. Bukanlah expert sangat bab-bab ni. But apalah salahnya kalau nak share kan? :)
Okay, lemme go straight to the point lah. Panjang betul intro.

"Natural body and facial scrub" yang dimaksudkan pada title entry ni ialah... Menggunakan hampas teh. Kalau ada sesekali bancuh air teh, tea bag ataupun serbuk teh tu jangan buang. Tanpa sebarang pembaziran, tak perlu rasa gusar. Gunakan la hampas teh tu untuk buat scrub muka dan badan masa mandi. Bila bilas dengan air, terasa kelainannya. Kulit jadi lembut, halus, mulus. Betul, tak tipu punya wa cakap lu. HAHA Best! Nak tau, try lah sendiri dekat rumah. Senang saja. Jimat pun jimat. Hasilnya pun tak mengecewakan.

Cheerio! :)

SHORT SPEECH


Assalamualaikum..
Hello :)


Seperti yang diketahui umum, tarikh tiga belas Mei merupakan Hari Ibu. Disambut diseluruh dunia bagi menghargai ibu, mama, mak, umi, mom, mummy yang disayangi. Sebenarnya, "agak" tak best bila kita hanya cakap sayang ibu kita time Hari Ibu atau Hari Raya saja. Lepas tu kita cuma rasakan masa-masa macam ni saja kita baru nak ingat dan hargai jasa serta pengorbanan ibu kita. Tak patut, tak patut. Hari-hari pun boleh jadi Mother's Day and Father's Day. Parents kita ni, kita kena appreciate diorang and give them full respect ALL THE TIME. Tak ada diorang, tak wujud lah kita. Kalau bukan kerana diorang, siapa lah kita. Jadilah anak yang baik budiman dan soleh solehah. Nyawa cuma pinjaman Allah untuk kita sementara saja. Kalau ditakdirkan ibu bapa kita meninggalkan kita pergi menghadap Yang Maha Esa sebelum kita, adakah kita sudah memohon ampun dan maaf daripada kedua-dua orang tua kita? Adakah ketika itu, barulah kita sedar bahawa kita amat memerlukan ibu bapa dalam hidup kita sedangkan semasa hayat mereka kita mungkin pernah menjadi anak derhaka? Siapakah yang akan terus mendoakan kita bila ketiadaan mereka kerana doa seorang ibu terutamanya sangat makbul? Jika sebaliknya kita pula yang ditakdirkan pergi dulu, cukupkah amalan kita di dunia ni supaya ibu bapa kita tidak dipersalahkan di akhirat kelak disebabkan kejahilan kita sendiri? Nauzubillah..
Aku pun tak sempurna. Malah, aku sentiasa cuba untuk jadi yang lebih baik dari masa ke semasa. Sayangilah, hargailah ibu bapa kita selagi hayat dikandung badan. Cuba perhatikan di sekeliling kita, ada ramai lagi anak-anak yang sudah tiada ibu bapa mereka di sisi. Kita dianggap bertuah sebab masih ada ibu bapa. Luahkan rasa cinta dan kasih kita kepada parents kita selalu. Ucapkan, peluk, cium. Kadang-kadang dah besar besar ni, ada yang rasa malu bila dipeluk mak ayah. Wei, kalau macam tu seriously kau memang tak cool langsung okey. Jadi macam Si Tanggang nanti baru tahu.
Okey lah, panjang berjela entry aku boleh masuk pertandingan menulis esei sempena Hari Ibu dah neh. HAHA




Cheerio! :)

FIRST TIME


Assalamualaikum..
Hello :)


I've just finished editing and reconstruct my baby bloggie. Look, it's still white! HAHA
Simple but nice and neat. That's just truly me. Love it :)
Oh! By the way, this is my first time using template from blogskins collections. There're too many awesome cool extraordinary free templates to try. And special thanks to Miss Iman Karmilla for this "simply licious" template.
Memandangkan aku pun baru first time guna blogskins, and tak pro nak edit-edit coding segala kaannn.. Tak ada sangat pun code yang aku edit from the original one. Ini je lah yang termampu. Buat masa ni, aku guna blogskins lah dulu. Because seriously malas gila nak edit sambil terbeliak mata tengok html codes satu satu. Letih. Malas. Itulah pasal yang aku delete my previous baby bloggie tuh. Bila tahap kerajinan aku dah berada di tahap optimum nanti, baru aku design sendiri my dearest baby bloggie ni. HAHA




Cheerio! :)



The Author

Assalamualaikum..
Hello :)

I am Fairuz Aqilah Binti Badrul Hisham. 
You can even address me as Fairuz, Aqilah or Qila as well for short. 
Mama and ayah's only one daughter. 
Currently studying at UiTM Perak in Diploma in Estate Management. 
Interested in blogging, texting, music, fashion, handicrafts, photography and photo editing. 
A bread and biscuits' monster. 
Laugh and tears are my besties.
Sleep is my most favourite free-time activity. 
Really love purple. 
In a serious relationship with my guitar guy. 
I love myself and everything I have all around me. Thank you, Allah!


NEW PAGE


Assalamualaikum..
Hello :)


Ehem! Test test.
Fairuz Aqilah is launching her new site! HAHA This is my second baby bloggie. Still look very basic, white and dull. Not really in the mood right now to edit and construct it "superb" nicely. Sorry.. Nothing much to say. See y'all again next time.


Cheerio!