30 OCTOBER 2012

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)

October 26th, 2012
Hari Raya Aidiladha.

Solat sunat Eidul Adha dengan Mama, Ayah, Opah, Tok.
Kat kampung buat korban hari Sabtu sebab raya jatuh hari Jumaat, nanti tergesa-gesa kejarkan solat Jumaat lagi, korban lagi. Hee :)

Firman Allah SWT.
Maksudnya :-
"Sesungguhnya Kami (Allah) telah memberi kamu (ya Muhammad) akan kebajikan yang banyak. Oleh itu, dirikanlah solat kerana Tuhanmu (pada Hari Raya Haji) dan sembelihlah (binatang) korbanmu (sebagai ibadah dan mensyukuri nikmat Tuhanmu)."
Surah al-Kauthar : Ayat 1-2

October 27th, 2012
Pengalaman, keinsafan.

For the first time tengok ibadah korban secara LIVE, for REAL. What I mean is masa kecik kecik dulu pun pernah, but this time sebab dah dewasa kan. So, my mind also have grown up, more mature. Abaikan my foolish sentences with the broken English, okay! HAHA

Back to my previous point. The thing is, really, seriously, ...
Tengok depan mata macam mana banyak sungguh darah yang keluar daripada leher kerbau yang dikorbankan tu. Sangat banyak darahnya. Subhanallah!
Dan bila kerbau tu melalui saat-saat nak dicabut nyawanya yakni mati. Nauzubillah! Sungguh perit nampaknya.

Ya Allah... Itu baru binatang, inikan pula kita ni manusia cuba hamba yang lemah lagi kerdil dan hina dina. Nauzubillah!

Insaf rasanya. Insaf.
Alhamdulillah, aku ada kekuatan untuk tengok semua tu for real. Tipu kalau langsung tak rasa takut dan kesian, tapi aku ketepikan semua perasaan tu untuk tengok sendiri betul-betul depan mata ni.
Alhamdulillah, Allah bagi kekuatan tu dan Allah bagi peluang tu pada aku.

Apapun, got only these two photos of mine on the precious Hari Raya Eidul Adha :)



That's all for now.
Cheerio! :)

20 OCTOBER 2012

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)

October 17, 2012
Finally, my final examination is OVER!! Alhamdulillah, thank God! Heaven gila lah exam dah habis. What a really very tiring semester.. Goodbye, Semester 3! Hopefully, dapatlah result bagus sepertimana yang diharapkan. InsyaAllah, amin amin amin...

Sekarang dah siap kemas barang, and I'm ready to go homeee... Mummy, please hurry! I'm hungry :(
Saja balik lewat sikit even exam habis lama dah. Hee.. :)
Tak sabar nak balik! Rumah saya dekat pun, so what? Everyone loves home, whattt... ♥
Nak tengok movie, korean dramas, anime, download lagu, watchin' tv, masak masak, hang out dengan gang, and much much more!

Well, sekarang I'm homeee! Dah malam pun. It's 10:28PM right now. Tak sempat nak publish entry ni siang tadi. Excited sangat lah katakan. Kennn... HAHA


Cheerio! :)

KITA BERBEZA

Subjek membaca, itu aku.
Mengira dan main-main dengan nombor, totally bukan aku.

Kalau subjek yang memerlukan pembacaan, pemahaman dan melibatkan hafalan aku boleh terima. Jawapannya ialah apa yang kita dok baca tu lah. Jawapan dah ada, cuma perlu 'digest' je untuk menjawab exam. Plus, kita boleh je jawab guna ayat sendiri tapi still sama maksud. Tak perlulah nak sama sebiji sebiji macam dalam buku atau nota, unless engkau tu jenis kepala otak yang menghafal lah. Kalau aku, gerenti jammed. Dah jammed, masa nak menjawab exam pun blank.

Bagi subjek mengira pulak, kita kena cari jawapan dia. Buat apa susah-susah nak cari. Pening-pening kepala  dengan nombor semua semata-mata nak cari jawapan kannn.. Malas, malas. Absolutely, not me.

Sesetengah orang yang serba boleh, berkeupayaan menguasai kedua-dua kemahiran ni dengan baik... Untunglah jadi kau. Pinjam jap otak, habis dua paper calculation nanti aku pulang balik. HAHA

OCTOBER 10, 2012
Kesimpulannya, bersyukurlah dengan akal fikiran kurniaan Allah dan manfaatkannya dengan sebaik mungkin. Tambah ilmu, tambah amal.


Entry ni saja suka suka. Release tension musim exam.
Three more papers to go. Wish me best of luck, okay? ♥
Cheerio! :)