30 OCTOBER 2012

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)

October 26th, 2012
Hari Raya Aidiladha.

Solat sunat Eidul Adha dengan Mama, Ayah, Opah, Tok.
Kat kampung buat korban hari Sabtu sebab raya jatuh hari Jumaat, nanti tergesa-gesa kejarkan solat Jumaat lagi, korban lagi. Hee :)

Firman Allah SWT.
Maksudnya :-
"Sesungguhnya Kami (Allah) telah memberi kamu (ya Muhammad) akan kebajikan yang banyak. Oleh itu, dirikanlah solat kerana Tuhanmu (pada Hari Raya Haji) dan sembelihlah (binatang) korbanmu (sebagai ibadah dan mensyukuri nikmat Tuhanmu)."
Surah al-Kauthar : Ayat 1-2

October 27th, 2012
Pengalaman, keinsafan.

For the first time tengok ibadah korban secara LIVE, for REAL. What I mean is masa kecik kecik dulu pun pernah, but this time sebab dah dewasa kan. So, my mind also have grown up, more mature. Abaikan my foolish sentences with the broken English, okay! HAHA

Back to my previous point. The thing is, really, seriously, ...
Tengok depan mata macam mana banyak sungguh darah yang keluar daripada leher kerbau yang dikorbankan tu. Sangat banyak darahnya. Subhanallah!
Dan bila kerbau tu melalui saat-saat nak dicabut nyawanya yakni mati. Nauzubillah! Sungguh perit nampaknya.

Ya Allah... Itu baru binatang, inikan pula kita ni manusia cuba hamba yang lemah lagi kerdil dan hina dina. Nauzubillah!

Insaf rasanya. Insaf.
Alhamdulillah, aku ada kekuatan untuk tengok semua tu for real. Tipu kalau langsung tak rasa takut dan kesian, tapi aku ketepikan semua perasaan tu untuk tengok sendiri betul-betul depan mata ni.
Alhamdulillah, Allah bagi kekuatan tu dan Allah bagi peluang tu pada aku.

Apapun, got only these two photos of mine on the precious Hari Raya Eidul Adha :)



That's all for now.
Cheerio! :)

No comments:

Post a Comment

No harsh words please. Jazakumullah khairan katsiran! ♥