CUTE FLOWERY CURSOR EFFECT

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum.. Hello :)

This is my very first tutorial. It's upon request, actually.
So, this tutorial is dedicated to Fairuz Fauzey ♥
Maaf sebab buat tutorial ni lambat sikit tau! :)

I really hope that this tutorial will help you. I try hard to make this tutorial succeeds anyways, since this is the first time I make a tutorial. I let it be in the simplest and easiest way for you to follow, okay? :)


 What is "Cute Flowery Cursor Effect"?

♦ Click picture to enlarge ♦

Klik gambar untuk tengok dengan lebih jelas macam mana yang dikatakan "Cute Flowery Cursor Effect" tu. Nampak tak? I am very sorry if it's just doesn't clear enough for you to see..
It's okay. Awak boleh try apply pada blog sendiri nanti. Very cute! :)


 How to get the "Cute Flowery Cursor Effect"?

  1. Click this LINK.
  2. Right click and click on "Translate to English". Unless you understand Japanese very well :)
  3. Choose and select any one of 'em which you love the most. There're variety and cute, it's very hard to choose am I right? ♥
  4. Copy the url.
  5. ♦ Click picture to enlarge as a guide for Step 4 ♦

  6. Paste it in the HTML/JavaScript on your blog.
  7. Done!

 How to hide the cursor switch button?


Bila kita klik pada kotak warna kelabu tu, baru keluar cursor switch button.


Cursor switch button ni boleh on off. Misalnya, ada yang rimas dengan cute flowery cursor effect tu boleh switch off effect tersebut. So, there's an option for people yang berkunjung ke blog kita.

Okay, let's proceed.
Tujuan hide button is so that tak ada lah nampak buruk sangat kalau tak hide switch cursor button warna orange tu kan? :)

Copy and paste the codes below in the HTML/JavaScript on your blog.
<div id="spoiler" style="display:none">
URL CUTE FLOWERY CURSOR EFFECT</div>
<button title="Click to show/hide content" type="button" onclick="if(document.getElementById('spoiler') .style.display=='none') {document.getElementById('spoiler') .style.display=''}else{document.getElementById('spoiler') .style.display='none'}">Click to switch off/on the flowery cursor</button>

Blue : Paste your cute flowery cursor effect url.
Green : Ayat pada kotak warna kelabu. Boleh ditukar dengan ayat sendiri. If not, just ignore 'em.


Dah siap! :)
Alhamdulillah.. Lega rasanya. Dapat juga post benda ni sebelum masuk uni balik. Bila dah sibuk nanti, entah bila pula nak buat tutorial segala kan. Hehe ♥

Oh, ya!
Kalau ada apa-apa pertanyaan, pendapat atau kemusykilan, please leave a comment okay? :)
It's very kind of you ♥

Cheerio!

8 comments:

  1. thanks ye kembar nama ! :) jasa anda sangatlah dihargai ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. you're welcome! ♥
      and terima kasih for requesting the tuto! if not, tak ada pun rasa nak buat tuto. :)

      Delete
    2. hehe ♥ sama-sama kasih :) maaf ye menyusahkan..last but not least blog ni cantik + cute sangaaat ;)

      Delete
    3. alhamdulillah... simple je ni.. saya memang suka sangat yang simple but nice neh.. hehe.. terima kasih! :D ♥

      Delete
  2. Ade tak untuk blogskin punye ? teringin sesangatt :) Tenkiuu .

    ReplyDelete
    Replies
    1. blogskin? tak sure. coding blogskin ni lain kan.. insyaAllah, kalau ada caranya nanti I'll inform you alright my dear? :)

      Delete

No harsh words please. Jazakumullah khairan katsiran! ♥