BRACES | CABUT GIGI

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)

Hahaha.. Tajuk entry tak boleh bla! Menakutkan orang!
Feel free to click HERE if you're interested and wanna know more about braces based on my own experiences! :) ♥

 21/05/2013

Lepas buka benang, habislah masa aku di Klinik Pergigian Fairuz dengan khidmat bakti mereka... Hehe :)
Pergi terus ke Klinik Pergigian Maheran semula untuk rawatan selanjutnya. Dr. Hassan tengok condition surgery semua macam mana. Check gigi aku ghongak kiri kanan lepas surgery tu. Hahah! So, Dr. Hassan was very satisfied with it. Memang dia pun percaya and sukakan cara kerja Dr. Suhaimi, buat pun lembut je. Then, doctor kata harini dia akan ambil mould. Dia tanya aku okey ke kalau nak cabut satu gigi bawah harini. I okey je, Mama pun okey.

Ambil mould, doctor masukkan dalam mulut some sort like plasticine or something or whatever, apa aku pun tak tahu. Acuan gigi atas bawah. Rasanya 'yerk', that is all I can say. Untuk apa pun tak tahu lah, buat kenangan bila gigi dah lawo nanti kot! HAHA

And then, dia tarok getah bulat kecil warna biru kat gelah gigi geraham untuk renggangkan sikit supaya senang nanti dia nak letak ring. I was like... Okayy..... Doctor kata macam rasa ada daging lekat celah gigi je, tapi janganlah sampai ambil jarum ke atau pencungkil gigi untuk cungkil dia keluar! Tahan seminggu saja, nanti cabut lah balik. Okey je, abaikan benda ni ada dalam mulut. Watlek sudah! ;)

Moment cabut gigi. Kinda afraid of it juga sebab first time cabut gigi. Sebelum ni buat surgery, ini cabut biasa. Mama kata, "Cabut biasa tak ada apa. Qilah dah tempuh surgery yang berganda lagi sakitnya". I'm glad to hear that, Mama. Alhamdulillah... Allah kuatkan Fairuz Aqilah! :')

Doctor cucuk ubat kebas. Sakit daripada Dr. Suhaimi cucuk masa surgery (compare lah pula). Hehe.. Tak ada apa pun, sebab dah banyak kali kena masa buat surgery haritu. So, I get used to it even Dr. Hassan ni cucuk sakit sikit. Watlek, bertenang, ingat Allah... Punya lama gila tunggu dia nak kebas! Dekat sepuluh minit lah juga. Kalau masa surgery tu dua minit je dah boleh proceed dengan cucuk tempat lain pula (compare lagi).

Setelah itu, Dr. Hassan pun testing testing one two three tanya sakit tak sakit. Then, it's timeeee!!! Dia ambil pliers, goyang-goyang gigi aku ni kau! Punya kuat rasanya dia goyang goyang goyang... Kejap je dah cabut! I was like... Dah ke??? "Daahhhh", the doctor replied. Dalam hati, wow! Cepat gila! Tak sampai lima minit pun. Tunggu kebas punya berjambang, cabutnya tak sempat bermisai pun? Hahah! :D

Lepas cabut, tak ada apa. Still fine... Tabah, babe! Ghongak belah bawah pula, tapi tak nampak sebab bibir cover. Hehe.. Tahap kesakitan dua setengah per sepuluh saja, tak sakit sangat pun. Alhamdulillah sangat! :)

Tak sabar tunggu minggu depan sebab Dr. Hassan cakap minggu depan dah boleh pasang braces! Yeayy!!! Tak sabarnya! Berbunga rasa hati ♥


Assalamualaikum!

7 comments:

  1. sye paling takut kalau nak kne cabut gigi atau tampal gigi berlubang...!
    mesti nak menangis haha

    ReplyDelete
  2. Tak suka cabut gigi, takutttt! Tapi kalau dtg sakitnya time tu gak rasa nak cabut hehe

    ReplyDelete
  3. @ezyra daniel: sabaq sabaq! jangan la nangis, takde apa pun... :)

    @huny madu: hehehe... tu lah, kalau sakit gigi macam orang dok selalu kata sakit gigi tu, belum pernah rasa lah lagi. ini gigi yang tak sakit, sihat walafiat yang dicabut. kekeke ;D

    ReplyDelete
  4. wah sangat beraninye die... kalau sis, memang tak mampulah nak pergi cabut gigi. nak g check gigi pun punyelah payah.
    tapi waktu sekolah, senang je sebab semua doktor baik2. hehe...

    yang macam plasticine tu, die nak ukur gigi awak dear... nanti senang die nak buat braces ikut ukuran awak punye geraham... hehe... ^^

    ReplyDelete
  5. @Orkid Edyliyne: tersenyum lebar tengok comment sis oe! yeayy!!! rinduunya! :D
    eleh! bukan sis oe pun memang belajar bidang ni ke lebih kurang? hehe.. owh, untuk ukur ke.. ingat untuk buat kenangan bila gigi dah cantik nanti.. pendek akal! hahahahahaha :D

    ReplyDelete
  6. Amboiii eksaitednya nak pakai braces :D

    ReplyDelete
  7. @Adib Veron: eh, mestilah! hehe :)

    ReplyDelete

No harsh words please. Jazakumullah khairan katsiran! ♥