BRACES | SECOND SURGERY

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)

Feel free to click HERE if you're interested and wanna know more about braces based on my own experiences! :) ♥


Sabtu
11/05/2013

Surgery kali kedua quite horrible compared to the first one. Ambil masa lebih kurang satu jam. Tak henti berzikir dalam hati sepanjang surgery. Pening kepala sebab kena mendongak sikit, punyalah lama. Then, bunyi masa doktor buat drilling tu menyengat sampai tangkap ke kepala. Macam bunyi nyamuk tu, tapi kuat gila. Tak ke pening kepala aku dibuatnya! Allahuakbar...

Dr. Suhaimi kata gigi ni kedudukannya tinggi sikit dari yang sebelah kanan haritu. So, agak sukar sikit nak keluarkannya tu. This time, sakit! Seriously, lebih sakit daripada yang first surgery dulu. Berdoa banyak-banyak pada Allah, mohon diringankan sikit sakitnya. Kalau first surgery, tahap kesakitannya tiga setengah per sepuluh. Kali ni punya surgery, dah sampai tahap lapan per sepuluh! Just imagine... :'(
Dah malam sikit, baru rasa sakit tu beransur okey. Tahap sakitnya turun lima per sepuluh. Alhamdulillah...

 Hari kedua, start bengkak. Pipi jadi extra bambam daripada yang first surgery belah kanan haritu. Mama cakap, "Kalau Qilah chubby macam ni nampak comeyy je". Hehe :)

Comel apa macam ni? =.="

 Hari kelima, dah boleh makan bihun goreng. Sebab bihun kan halus halus, so tak susah nak gigit. And kalau telan je pun, tak ada lah tercekik sangat. Hehehe.. Alhamdulillah, nikmat Allah nak bagi. Merasa juga makan lain daripada baby porridge, benda lembut lembut. Jemu! :(
Luka pun macam dah ok sikit. Bengkak dah surut. Sakit pun semakin berkurang. Overall, alhamdulillah! Malamnya pula, gastrik acah-acah nak serang. Angin sebab perut kosong kot. Sampai rasa nak termuntah. Mama kata. "Makan nasi lah ya, Mama goreng telur makan macam haritu". First surgery haritu pun bila dah okey sikit, memang boleh makan nasi telur dadar dengan kicap. Nikmat tauu.. Wahh! Hehe.. Alhamdulillah, walaupun banyak nasi berterabur balik dalam pinggan daripada masuk mulut, perlahan-lahan makan sampai licin juga!!! Hahaha... Kenyang, alhamdulillah! Allah... Terima kasih ya Allah, bagi nikmat makan sedap.

Baru tahu bersyukur orang Malaysia makan nasi! Kalau tak, aku dok complain kenapa nasi makanan ruji orang Malaysia. Kenapa tak roti. Kan sedap hari hari makan pizza. Pergi duduk Europe sana nun, Fairuz Aqilah! Banyak pula ceritanya. Hmm, dah kena macam ni baru tahu bersyukur orang Malaysia makan nasi. Ini baru rasa Allah tarik nikmat makan. Jadi, bersyukurlah dengan apa yang kita ada. Jangan hanya tahu merungut. Syukur, alhamdulillah!

Loved,

2 comments:

  1. alahai kesian.. tapi tetap kuat nak hadapi surgery tu... wah... tahniah... hehe... ^^

    ReplyDelete
  2. sis oe entah orang ke berapa lah cakap macam tu.. alhamdulillah! thank youu... :')

    ReplyDelete

No harsh words please. Jazakumullah khairan katsiran! ♥