BRACES | WHAT DO YOU NEED AT THE EARLY STAGE?

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)

It's about braces again!
Feel free to click HERE if you're interested and wanna know more about braces based on my own experiences! :) ♥

Okey, here I have something to share with you guys yang maybe baru nak pakai braces. Antara benda yang mesti mesti MESTI ada untuk newbie macam kita. Chiwah chiwah, ayaattt... :D

♦ Click picture to enlarge ♦

 Dental wax
Lilin kecil ni tampalkan saja pada bracket yang tajam tajam, especially yang ada hook. Sebabnya, bila bergesel dengan bahagian dalam bibir akan menyebabkan luka dan rasa sakit. Jadi, untuk lebih selesa dan tak rasa sakit... Awak tampalkan saja wax ni pada bracket yang tajam atau yang ada hook tu. Selesai masalah! :)
Oh! Dan dental wax ni hanya dentist saja yang provide. Kat farmasi atau Guardian tak ada (sebab aku dah try cari).

 Ulcer or pain-relieving gel
Gel ni sangat bagus untuk prevent ulcer atau luka akibat mulut belum boleh dapat adapt dengan jiran tetangga baru iaitu braces. Jenama apa pun tak kisah, boleh ask the pharmacist for their opinion sebab mereka lebih tahu kan. I would suggest, gunakan gel ni hanya bila dah start ada terluka sikit ataupun dah ada ulcer dalam mulut. 'Cause aku baca description kat dalam kotaknya, benda ni tak berapa bagus kalau amalkan selalu sebab boleh mendatangkan other side effects bila bahan yang terkandung di dalamnya serap secara kerap dan berlebihan ke dalam tubuh badan kita. Well, kalau dah rasa tak boleh tahan sangat baru sapu gel ni okey? Please use cotton buds instead of applying it using your bare hands. Kuman! :)

 Lip balm
It depends on you nak guna lip balm brand apa pun. But, I would prefer Vaseline sebab aku dah lama guna ni sejak zaman sekolah lagi. Aku memang tak boleh tinggal lip balm, mesti sentiasa nak kena pakai. Bagi aku yang memang ada masalah bibir kering, akan lebih mudah kering bila pakai braces. Entah kenapa! Lip balm sangat penting untuk make sure bibir tak kering. Sapuan yang kerap boleh membantu mendapatkan bibir yang sentiasa kelihatan segar dan rasa selesa. Chill! ♥

Semua ni pada peringkat permulaan pakai braces je. Manja manja lagi kannn... Dah lama-lama, we get used to it. Dah kental, tak payah risau dah. Okey je. Sementara nak biasa. Dan bila perlu, all those might be very useful! Make sure sentiasa ada dalam simpanan okey? :)

Sekian saja perkongsian saya. Pesanan saya, jangan benci braces! :D
Assalamualaikum.

10 comments:

  1. berapa RM eh pakai braces ni?

    ReplyDelete
  2. @Fath: Kalau saya, RM4,050 untuk braces saja (atas bawah).. :)

    ReplyDelete
  3. everything is okay kan sayang ? macam mana kau makan ? mesti tak selesa gila kan ..

    ReplyDelete
  4. fuh² musti kental habis-habisan ni nk pakai braces...hihi btw tips berguna ni utk sp yg nk pakai/berhajat nk pakai braces ni...hehe

    ReplyDelete
  5. @Yana Irdany: alhamdulillah, so far so great! hehehe.. makan ok je, macam biasa. cuma, yang mana tak mampu nak gigit tu tak makan lah.. :)

    @Mime MF: uih, mesti! yup! ;)

    ReplyDelete
  6. waaa.. penjagaan rapi ni.. hehe

    ReplyDelete
  7. salam.
    awak,tumpang lalu.
    kte nak promote sikit.
    kte ade jual aura white RM130 je.
    free postage + shaker + 5 free gift.
    kalau nak, contact kte ae.
    Diba 012 7009100 :)

    ReplyDelete
  8. Wahh. Bagus2. Membantu bagi org yg nak pakai braces ni.. (y)

    ReplyDelete
  9. @Badrina Ibtisam: hehe.. harap pun macam tu lah... :)

    ReplyDelete

No harsh words please. Jazakumullah khairan katsiran! ♥