GRILLED CHICKEN WITH BLACK PEPPER GRAVY

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)


It's time for recipe sharing! Yeayy!! :D
Meskipun gambar tak berapa nak cantik, tapi rasanya sedap menjilat fork and knife tau! Hehehe..
Okay, let's proceed with the recipes.

 GRILLED CHICKEN

Ingredients:
- Dada ayam
- Kicap manis
- Madu
- Serbuk lada hitam

Cara-cara:

  1. Perap ayam bersama semua bahan semalaman. Lagi lama lagi sedap. Simpan dalam peti sejuk.
  2. Masukkan sedikit minyak dalam grilling pan and grill the chicken nicely.


 BLACK PEPPER GRAVY

Ingredients:
- 2 sudu besar butter
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 cawan susu segar
- Serbuk lada hitam
- 2 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar kicap pekat
- ½ kiub ayam
- 1 sudu kecil serbuk oregano

Cara-cara:

  1. Cairkan butter.
  2. Masukkan tepung gandum yang telah dilarutkan bersama susu segar. Jangan berhenti kacau menggunakan whisk. Tambahkan sedikit air atau susu segar jika perlu mengikut kepekatan gravy yang disukai.
  3. Masukkan serbuk lada hitam mengikut cita rasa anda.
  4. Masukkan kicap manis, kicap pekat dan kiub ayam.
  5. Teruskan kacau sehingga larut semua bahan.
  6. Akhir sekali, masukkan serbuk oregano untuk bau dan rasa yang lebih sedap.
  7. Rasa terlebih dulu sebelum tutup api. Tambahkan bahan lain seperti garam atau maggi cukup rasa atau sos tiram dan sebagainya jika perlu. Ikut cita rasa dan lidah masing-masing. Begitu juga dengan kadar kepekatan.

Dah siap! Sedia untuk dihidangkan.
Senang je kan?
Seriously, sangat simple dan semestinya sedap! :)
Boleh dihidangkan dengan French fries, potato wedges and coleslaw.
Yummy! Simply delicious.

You are free to modify the recipes according to your taste buds! Just add on any other ingredients yang boleh menyedapkan lagi hidangan ni. Misalnya, masukkan cendawan butang segar yang dipotong kecil ke dalam gravy and wallahh! There you go, black pepper mushroom gravy semudah one two three. Ataupun, tambahkan rempah marinate rahsia untuk grilled chicken yang super delicious. Be creative in the kitchen! Hehe :D

Selamat mencuba!

7 comments:

  1. @Teena Tna: hehehe.. you should try it out! sedaappp... :D

    ReplyDelete
  2. ya allah


    why kak fairuz
    how could u

    T_T
    nyum so nyum
    oh sangat sedih
    nanti qila nak buat!!!!!
    hehe thanks kak for sharing. qila dah bookmark nnt lps spm buat eheh

    ReplyDelete
  3. mudah je resepinya... nanti nak try la.. hehe tq share

    ReplyDelete
  4. @Akeyla Azmi: hahahahahahaha... loorh, awatnya? hehe.. terliur erhh... hehe.. nanti dah try, tinggal link kat cbox akak tau! nak jugak tengok hasilnya. ;)

    @Nora Karim: haah, sangat senang! memang suka yang simple simple je. yang susah susah nanti porak peranda dapur mama saya. hahaha :D

    ReplyDelete
  5. Nampak sedap!! Kalau lah Nad pandai memasak ni hehe

    ReplyDelete
  6. @Nadratul Syazwana: eh, senang aje ni. try lah nanti tau! ;)

    ReplyDelete

No harsh words please. Jazakumullah khairan katsiran! ♥