HOBBY. WHAT'S YOURS?

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)


Entry bertajuk santai saja untuk harini.
Tiba-tiba tadi, terfikir pasal hobi. Masa zaman sekolah, my hobby was reading. But nowadays, hobi membaca tu dah tak ada lagi dalam kamus hidup.

Macam tak best je.
Macam tak elok je.


You know what?
Mesti pernah dengar tentang satu statement yang mana "Rakyat Malaysia cuma membaca dua buah buku sahaja setahun" kan? Sebaliknya, statistik Perpustakaan Negara membuat kesimpulan bahawasanya budaya membaca dalam kalangan rakyat Malaysia berada pada tahap membimbangkan sebenarnya tak berikan gambaran yang tepat pun mengenai tabiat membaca di Malaysia ni. Untuk lebih lanjut, klik link INI.

From my point of view, bila kita dok surf internet ni pun kita still dapat banyak info and also beneficial general knowledge, am I right? This is because there's too much sources that we have on the internet. Kita boleh tau pasal isu semasa, soal jawab agama, politik, hiburan and loads of other stuffs and articles and all that! Secara tak langsung, kita sebenarnya banyak membaca di situ. Perasan tak? Mesti perasan punya kannn...

In a nutshell, reading is not a hobby but it is a habit. A good one.
Malaysia boleh!!! (tetibe)

Assalamualaikum :)

8 comments:

  1. wah wah wah :D hehehehe
    qila lepas spm ni semangat nak membaca.
    kalau boleh nak camping and tido je dkt perpustakaan negara tu hohohoho

    ReplyDelete
  2. reading merupakan suatu yg menyeronokkan. iya, betul. memang di internet pun kita membaca but sometime information tu mcm tak cukup dan boleh jadi je tak betul sgt. bila baca yg di dalam buku, lebih padat dan lebih dipercayai. :)

    ReplyDelete
  3. daripada internet memang kita boleh dapat byk maklumat,tapi feel tu lain bila membaca buku hehe

    ReplyDelete
  4. @Akeyla Azmi: baguslah dah ada perancangan lepas spm, good luck ye awokk! ;D

    @Niena Reen: betul juga tu kan! kadang internet ni auta aje lebih daripada fakta. hehe..

    @ezyra daniel: lagi 'feel' kalau baca novel betul tak? haha :D

    ReplyDelete
  5. perasan perasan! :)

    ahha.. a habit x)

    ReplyDelete
  6. Rajinnya :D Nad tak rajin sgt ank baca novel ni, nanti terbengkalai kerja lain

    ReplyDelete
  7. @Badrina Ibtisam: hehehe.. kannn... dah kata dah! ;)

    @Nadratul Syazwana: dah lama dah tinggalkan minat baca baca novel ni.. kena betul-betul hadap itu je, baru bestt. malangnya, tak ado masa den nak hadap itu aje. hahah! :D

    @E'in: iye ke.. I used to have the same interest as yours jugak dulu. hee :)

    ReplyDelete

No harsh words please. Jazakumullah khairan katsiran! ♥