BRACES | SOME ADDITIONAL INFO PERHAPS?

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)

Merujuk pada entry semalam, which is yang INI. Nak buat penambahan sikit, sebab since ramai juga yang kadang-kadang berminat nak tahu lebih lagi pasal braces kan. Hehe :)

So, semalam was my fourth appointment. Dentist kite namanya Dr. Hassan, harap maklum. Hmm, back to our topic. Semalam doctor tukar wire braces kepada wire yang besar sikit. Normally, at the early stage pakai dawai yang halus saja. Tak nampak sangat pun kalau tangkap gambar ke apa. But this time, wire braces tu digantikan dengan yang lebih besar sikit. Tak banyak, besar sikiittt aje. HAHA♥

Then, ada penambahan spring pula. Actually, ada gigi bawah yang tak 'rapatkan saf' lagi. Hehe.. Dia memang belum dapat ikat dengan dawai pun lagi. So, kali ni... Misi doctor mungkin untuk tarik that one particular teeth tu untuk masuk saf lah kiranya kot! If that case, dia tarok lah spring tu which connected in between gigi yang dah quite straight. Alamak! Faham tak? Okay, fine. Let's look out for some photos to make my statement clearer. Boleh? :)

The condition.

A lil' close up to show the spring.

A lil' close up to show the condition of 'that particular gigi'.

In terms of tahap kesakitan. Range dia will be three out of five or 3/5. Makan still okay even sebelah kiri guna sikit-sikit sebab sebelah kiri paling sakit. Because of 'that particular teeth' lah ni, Dr. Hassan ketatkan belah kiri ni extra kot. Takpe, don't worry. As long as still boleh makan nasi tu, kira okey lah lagi tuuu... So far, alhamdulillah sebab tak pernah sampai asyik kena makan bubur and benda lembut lembut setiap kali lepas appointment. Makan seperti biasa, cuma benda keras keras tu dua tiga hari kena stop sekajap lah. Macam saya ni pun, tengah cuti daripada makan mamee monster lah ni. Kalau tak, sambil type entry ni pun omnomnom dah dua paket! HAHA

Alright, I guess setakat sini dulu lah penambahan sikit info daripada entry appointment braces semalam. Hopefully, segala perkongsian pengalaman saya couple dengan braces ni dapat jadi manfaat untuk those yang berminat nak tahu atau sekadar additional general knowledge.

Till we meet again on my next entry!
With love and smile,

3 comments:

  1. @Fath: sekarang ni makin mahal, harga makin naik.. saya pakai RM4,050.

    ReplyDelete
  2. degil jugak gigi tu kan? hehe..
    semoga gigi tu cepat2 la masuk saf.hihi..

    ReplyDelete

No harsh words please. Jazakumullah khairan katsiran! ♥