BRACES | 7 MONTHS APPOINTMENT

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum :)

♦ Salam Maulidur Rasul 1435H ♦


I just wanna share with you guys 'bout my monthly appointment with dentist last Saturday.

♦ Ceria nak jumpa doc and ketatkan gigi (poyo) ♦

First of all, saakiiitttt...... Serious, tak tipu.
Gigi atas doc pasang power chains. Boleh pilih satu colour je. Baru berangan nak warna-warni lagi. Hehe.. So, of course I chose purple. Bawah pulak doc gantikan wire halus macam dulu balik. O-rings pilih warna-warni. Spring dah buka, doc nak start tarik 'that particular gigi' tu keluar. Since semua gigi dah jarang-jarang, sekali doc tarik, Allah... Sumpah, sakit! Tak tipu, memang sakit.

Plus, ada satu gigi geraham hujung ni macam acah-acah nak tumbuh. Tanya juga dengan Dr. Hassan. Doc check x-ray dulu tu, memang ada gigi yang akan naik. Tapi dia nak naik ni tak straight. Doc cakap bila dah tumbuh nanti, kalau sekali-sekala dia sakit tu lamaaaa berbulan-bulan, kena buat surgery buang gigi tu. Kalau sakitnya tak kerap, jarang-jarang, maknanya tak apa lah. Nak buat surgery pun satunya sakit, and then cost. "Saya dulu pun empat empat buang", kata Dr. Hassan. Doc memang lah, nama pun doctor. Haihh... "Macam-macam betul lah masalah gigi saya ni". "Nak buat macam mana. Okey lah tu. Daripada orang lain ada yang sakit jantung, sakit apa. Awak sakit gigi je pun". Ehh?? Ha, ye lah... :(

♦ So, this is my purple power chains look like ♦

Comel tak? Huhu.. Gedik. Okay, serious.
Lepas pada appointment tu, ayah baik hati bawak pergi AEON Manjung shopping. Tengah ada SALE! Since allowance pun dah dapat, alhamdulillah boleh la berbelanja sikit apa yang nak untuk diri sendiri. I borong t-shirts as they are quite cheap kan. Grab je. Especially dekat F.O.S. Lagi lah blink blink mata ni. Masuk dalam Jusco pulak, ada long sleeves tees dua helai RM30. Before discount, sehelai RM29 and RM23. Isn't that cheap? Kannn... Menyesal pulak tak beli kalau dah sampai rumah nanti. Sampai akak kat cashier tu pun kata "Eh, murah la ni dua helai RM30. Padahal satu ni RM29, yang ini RM23". Sebab murah lah saya beli, kak. Kalau mahal, kena fikir sepuluh kali dulu kot. Itu pun tak tentu lagi beli ke tidak. Hehe..


Sakit gigi pun enjoy shopping. Nasib baik sedar diri duit tu mengalir macam air je, pandai control. Kalau tidak, bankruptcy...

The pain increases from time to time like... Allahuakbar, I need something to kill the pain! Ha, macam tu lah lebih kurang. Gigi bawah satu baris sakit. Gigi atas okey lagi. Sakitnya tu, sampaikan Big Apple doughnuts yang lembut tu pun tak boleh gigit dah. Kena cubit sikit-sikit, kunyah slowly. Cuma, sakitnya tu tak ada lah sampai nangis. Relax, no pain no gain kan? Nak gain confidence level of course lah kena berkorban sikit.

Selalu positifkan diri, psycho balik diri sendiri. InsyaAllah, okey. Another advice from me is selawat banyak-banyak masa doc tengah kerjakan gigi awak tu. Bacalah apa yang patut, apa terjadi pun jangan lupa Allah ada bersama kita. Sekian pesanan saya

Penat celoteh macam-macam.
Senyum selalu! :)

Loved,

3 comments:

  1. huhu betul kak fairuz,
    kalau satu helai mahal gila mmg tak ah hahahah. :D

    wahhh cantiknyaaa braces akak aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa <333

    ReplyDelete
  2. murah kan? seriously, murah. hehe..
    cantik lah, purple... :D
    missh you moreee.... jarang update sekarang, i can't help it! :(

    ReplyDelete

No harsh words please. Jazakumullah khairan katsiran! ♥