BRACES | APPOINTMENT LIMA MINIT

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)

Hari kejadian: Selasa, 22/12/2015.
Aku suka update cerita lapuk, #sukahatiaku HAHAHA :D

Appointment dentist setelah berkurun lamanya tak jejak Klinik Maheran, klinik gigi aku sejak dua tahun yang lalu. Ehh?!! Hehe..

Punyalah bertangguh-tangguh, postponed tarikh sebab komitmen belajar. Pelajar komited lah konon! Poyoyosss. Heh.

Sampai tiba pada hari kejadian pun, masih lagi postponed setengah jam sebab kena jumpa supervisor FYP. Sadis degree life aku. Sadis sungguh. Sadis! :'O

Setibanya di klinik, ya Allah punyalaaahhhh ramainya orang tunggu turn! Aku yang dah lambat ni pun terpaksa tunggu lama juga. Takkanlah nak potong queue orang pulak, lainlah aku ni menantu doktor! ;D Okey, tak kelakar langsung. Seriously, lama gila tunggu sejam lebih sampai mengantuk terlentok-lentok dah.

Puas menunggu, akhirnya tiba juga giliran aku. Masuk Dr. cuci karang gigi sikit, adjust retainer bagi ketat, dapat warning sedas "Kena pakai sentiasa sampai bulan dua, bulan tiga baru boleh pakai malam saja masa tidur, bulan empat kita jumpa balik. Kalau nak gigi jadi macam ni balik (sambil tunjuk mould 'gigi lama' aku), buatlah". Sebabnya bila dia tanya macam mana pemakaian retainer aku, aku cakap pakai malam je masa nak tidur sebab susah nak makan je kena buka pakai buka pakai, leceh! Jawapan Dr. cuma, "Memanglah!" Okay, fineee... :(

Lima minit je treatment. Tunggu punyalah lama, ya Rabbi! Sabar je lah. Inilah yang dikatakan, penantian satu penyiksaan.

P/s: Bangun pagi, sakit gila gigi sebab retainer ketat tu tolak gigi ke dalam. Rindu zaman pakai braces, macam tu lah sakit dia bila baru sehari dua lepas appointment. I miss my braces real badly... :'(


Entry bosan kan?
Okbye!

Zzz...
Fairuz Aqilah.

KENAPA 'SUPERMAN'?

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)


To be honest, saya rasa saya tahu ramai yang mempersoalkan kenapa saya memilih 'Superman'? Superman di IG, Superman di blog, Superman di sini, Superman di sana, Superman di situ, Superman di sinun. Hmhmhmm... You can tell that I am not a big fan of Superman pun if you know me well, indeed! But still, why 'Superman'?? Why??? Kenapa Superman dan kenapa bukan Batman, Spiderman, Antman, Ultraman atau Kluangman? Kenapa mesti Superman?

Good question!

KENAPA 'SUPERMAN'?

Sebab...

Tiada sebab yang kukuh mahupun spesifik untuk soalan tersebut! Yang pastinya, I am sooooo into Superman since wujudnya satu pernyataan #deep berbaur sarcastic yang direka sendiri iaitu,

"Tengah tunggu jodoh Allah jatuh dari langit. Mana tau barangkali Superman ke." 

Tak lama lepas tu, keluar pulak filem Suamiku Jatuh Dari Langit. What a coincidence! Dan semenjak kewujudan pernyataan yang satu itu juga, saya teramatlah teruja dengan apa saja yang ada depan mata related with Superman. I even bought a Superman's logo keychain, I started to save a lot of Superman's thingy pictures on my phone, I created more and more statements regarding me and my imaginary 'Superman' and blablabla... Kemaruk apa entahlah! :'D

I just loveeeeee Superman so much! And I just love the fact that I could possibly be Superman's soul mate one fine day! I mean, 'Superman'. Alright, I think I should make it crystal clear for you. The real 'Superman' here refers to my future boyfriend or future husband actually. I wanna call him Superman since pernyataan yang direka tu pun kan bab jodoh! HAHAHA (antara lawak atau tidak atau lawak yang tak berapa nak lawak tapi nak gelak) #apaakucubacakapni

I am single. Any guys out there yang suka and then terus jumpa Ayah saya menyampaikan hasrat hatinya, will be a Superman of mine! As simple as that. How sweet! InsyaAllah, amin! :')

Okay, excuse me. I nak tergelak lagi!

Yang kuat berangan,
Fairuz Aqilah.
(Superman's girlfriend-to-be)

WORDLESS WEDNESDAY

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)


I told ya, I can be heartless! Remember?
Fairuz Aqilah.

SAKITNYA TUH DI SINI

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)

It's November.
Oh, how time flies! :')


"I am just hoping that this love stops growing".

#deep #wordsfromheart

I've had enough and enough is enough,
Fairuz Aqilah.

LOKEK ILMU

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)


I always adore and of course, appreciate whenever people help me in studies, especially when it comes to numbers and calculations. The way they show their concerns, patience and efforts in making me understand clearly what I supposed to catch up, I truly respect.

Honestly, I am super duper 'clumsy' with numbers and calculations. To be true, having an all time love-hate-relationship with those things are truly annoying. I am able to understand but I know my limit as well. I need ample time and slow steady explaination so that I can understand each and every single thing in details crystal clear.

Most of the time, I ask a lot of easy peasy questions with blurry-minded and innocent-naive-face of mine. And the best part is the feedback I get between two probabilities, in a sense of either a good way or the other way round. Frankly speaking, it's very heartbreaking the way people ignore or even not fully deliver answers and explaination with honesty.

You can see it, you can feel it. The honesty. Well, it shows! Thank you for that and I apologize for burden you with my slow-mo understanding which is sooooooo distracting. Sorry!

To sum up, I create a not-so-metaphor-hiperbole-kinda-statement and do you ever feel the same way or it's just me?

Bila ilmu di dada tak dikongsi,
Keberkatannya mungkin kurang.
Bila ilmu di dada simpan syok sendiri,
Orang sekeliling pun kurang senang.
Apalah sangat kalau terlalu nak lokek ilmu, sombong tak mahu beri tunjuk ajar.
Bukankah ilmu itu jika diajarkan dan dikongsikan akan menambah dan menguatkan lagi ingatan?
Cukup tak faham dengan kebanyakan orang yang ada sifat sebegini.
Lokek ilmu.

#aqilahslaa #random #observation #environment #sharingiscaring #selfreminder #notetoself

Yang berkecil hati,
Fairuz Aqilah.

SERIOUS BUSINESS

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)

Lemme go straight to the point without berkiasan dan seumpanya. Hehe..

[THIS IS SERIOUS BUSINESS!]

I've been dreaming to operate a small smallll business on my own since entah bila-bila tapi selalunya akan buat sekerat jalan aje. But this time, I'm hoping the best to fulfill my dream. So that at the end of the day aku boleh cakap, "Target accomplished!" *yesyesyes!lompatlompat*

To be true, semangatnya lain macam berkobar membara sebab nak memenuhkan 'TABUNG TRAVEL' for vacation (of course). InsyaAllah! Nak seribu daya, tak gitu? :)

Last but not least, I end my post with a 'TEASER' of something super exciting that I'll sell at anytime soon! InsyaAllah, amin. I bet I can always claim myself as a person 'full of surprises', boleh gitu? *wink!* Hehehe... Keep praying the best for me, may Allah ease every single thing on me. Amin amin aminn! 

Feel free to follow @qayla_creative on Intagram for more info and latest updates! ;)

Sikit je, kata teaser. Hihikkss!
That's all for tonight. Sweet dreams!
xoxo

Loved,
Fairuz Aqilah.

SEHATI SEJIWA

Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum. Hello :)

Alhamdulillah la duduk di Malaysia.

SELAMAT HARI MERDEKA!

#malaysia #merdeka58 #sehatisejiwa #inimalaysiakita

Saya sayang Malaysia,
Fairuz Aqilah.

SETIA SEMALAM

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)


Bila aku tonjolkan kesedihan, orang asyik persoalkan kenapa?
Orang jadi pelik dan risau mungkin.
Sebab selama ni banyak kesedihan yang terbuku, tak terluah.

. . .

Saya okey, saya dah besar! *emoji tangan berotot sado*

Hati yang tak berapa nak sado,
Fairuz Aqilah.

BRACES | GETTING MY BRACES OFF!

Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum. Hello :)

Oh my braces, please don't leave me!!! I miss the #ironteeth smile... :'(

So, seperti yang Dr. Hassan janjikan. Jeng jeng jeng! Kite pun dah buka braces pagi tadi. Dan gambar di atas diambil sementara tunggu turn masuk buat treatment.

Alahaiii... Allah saja lah yang tahu nervous dia macam mana, rasa berat hati yang amat sangat nak buka braces. Wallahi, kalau diberi peluang dapat pakai lagi lama memang teramatlah relanya! Tapi apakan daya. Hmm... Habis pasrah dah ni! :'(

Masuk masuk je, terus nampak retainer dah get ready atas meja. Pink uollss! Gitu. Kalau boleh request, of course nak purple. Haha..

The whole process took a very short time, seriously. Sumpah cepat gila. I thought like maybe ambil masa lama nak siap. But I was totally wrong!

Nganga, Dr. check condition gigi semua "Good!" katanya. Then, dia pun amik spanar ke pliers ke (equipment dia lah kan) click click click terus cabut habis sebariiisssss braces atas bawah. Dengan bracket, dengan wire apa semua. Lepastu dia gerudi gerudi (cuci) segala sisa gam, plaque and everything. Sorry sangat penggunaan perkataan yang tersangatlah tak proper nya. Hehe.. ;)

Overall, tak sakit, cuma ngilu. Dah bersih semua, Dr. pun pakaikan retainer pink tadi. Dia ajar cara pakai dan buka yang betul sambil tengok cermin. He asked me to do it on my own to see if I can use in accordance with the right technique or not. Retainer pakai secara konsisten selama empat bulan. Selesai empat bulan, jumpa Dr. lagi untuk check progress and decide perlu pakai lagi secara berterusan ataupun boleh skip skip.

Macam gigi palsu. Menyukarkan percakapan. Pelat 'S' dan serupa bercakap sambil kemam gula-gula. Sabar je lah! =.="

Selesai bab tu. Move on to cara penjagaan retainer pulak.

  1. Wajib pakai siang malam pagi petang tak boleh buka KECUALI dua keadaan sahaja iaitu makan dan gosok gigi. Selain daripada dua tu, nak tidur ke nak apa ke mesti pakai. Tak kira.
  2. Jangan rendam dalam air panas. Lalukan saja bawah air paip, cuci guna berus gigi ubat gigi macam gosok gigi biasa.
  3. Jangan lap guna tisu atau apa-apa kain sekalipun.
  4. Retainer wajib simpan dalam box yang diberi. Jangan sesekali balut dalam tisu ke apa. Mesti letak dalam box dia.
  5. Jangan patahkan, hilangkan dan sewaktu dengannya. Kalau tak, nak gantikan yang baru RM300±!
  6. Jangan missed pakai retainer. Lepastu bila alignment gigi dah lari, retainer dah tak fit dengan kedudukan gigi, nanti mengadu nak buat balik RM4,700±!
Sekian, terima kasih. Maka, bermulalah perjalanan baru tanpa braces. Sengih nampak gigi, tiada lagi #ironteeth.

Mark the date! It's two years two months two weeks one day. Wow! Tak sangka dah sampai tahap ni.

Alhamdulillah. Terima kasiiihhhh sangat sangat sangat, ya Allah for the strength and courage all along the journey to be at this stage. All I can say is that it's truly not an easy peasy journey. Alhamdulillah. Alhamdulillah. :')

Last but not least, here goes the picture of me without the braces! No, not anymoree... :(

Retainer belakang gigi atas dan bawah dikekalkan. Atas je pakai retainer macam tu. Bawah biar macam tu je.
(Semoga tidur tak dapat nightmare lah ye)

Good night!
Fairuz Aqilah.

BRACES | SAAT-SAAT TERAKHIR BERSAMA

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)


Dah kenapa?
Now, I'm waiting patiently for my turn nak buat treatment. Kalau ikutkan, harini buka braces bawah! Harap tak lah sebab taknak buka laagiii... (T_T)

Please pray the best for me! InsyaAllah, everything's gonna be fine.


Oh, really? I never realized when did I wrote this?? Annoying gila kan pose #ironteeth tu? Tajuk pun tak boleh bla. Kat atas ni, ini entry duduk under the category of -Draft-. Pelik kenapa aku tak post. Okey, takpe. Kita kasi gabuunnggg!!! Eh, bukan. Kita kasi sambuunnggg!!! (Pun boleh)
It was back then when I had an appointment for berapa months pun tak kira dah sebab I am going to get my braces off ESOK!!! Oh my goodness, seriously taknak bukak. Sobs! :'(

Actually, it has been two years something something since I got my braces put on. So, kiranya masa draft entry tu tak bukak lagi lah braces aku. Dan draft entry tu tak sure dah bila punya appointment and now I'm gonna scroll back all the pictures to trace the right flow. Sorry, my bad since lama gila tak update. Sampai dah nak bukak baru terhegeh-hegeh nak update semula pasal braces. Instagram addict lah katakannn... =.="


Okey! Dah jumpa! Keep back on track. Hahaha... That was when I had my first retainer kat belakang gigi. Gigi bawah. Err... Mungkin gambar mampu membantu untuk menampakkan secara lebih jelas apa yang aku cuba sampaikan.

The picture is for sharing purpose only, don't feel annoyed.

Nampak tak dawai kat sebelah belakang gigi bawah tu? Dentist gam dawai tu sebaris gigi depan aje. Aku ingat lagi Dr. Hassan cakap, "Ini nak taruk gam je, bukan cucuk okey". 'Cuz the needle looks similar to an injection needle. Pheww! Tapi tak perasan pun, even if Dr. tak cakap pun gerenti tak perasan langsung. Hehe..

Retainer?
Belakang gigi?
Kenapa?
Tujuannya?

Retainer seperti yang kita semua sedia maklum retainer lah kan, like the normal one. Atau mungkin inilah dia yang pernah dikatakan bonded retainer tu! Dalam entry sebelum-sebelum ni. Eh, entahlah. I don't have any specific answer for those questions too! Aku dah tanya tapi Dr. cuma cakap nanti kita cerita. That's all. Hmm... :(

And the colour chosen after that treatment was purple (purple lagi). Plus, gigi atas dia bubuh power chain dan gigi bawah dia just bubuh o-ring like I used to have back then.


Enough with the purple braces and retainer thingy. The next appointment after that was the mint green coloured braces! Serious aku lupa turutan. Nasib baik ada simpan gambar.

The picture is for sharing purpose only, don't feel annoyed.

Rasanya lah. Kalau tak silap, masa ni dia pasang retainer yang sama untuk gigi belah atas pulak. Dan seingat aku, itulah part paling ngilu! Sebab dia kasi bersih dulu permukaan gigi tu. Some sort like scaling punya proses. Then only dia pasang retainer kat dalam. Scary kan bunyinya? Ngilu yang tak tahan tu!


Kesemuanya tak ada rasa sakit yang macam dulu lagi. Sakit besi tarik gigi untuk diperbetulkan posisi sebabnya gigi dah elok rata kedudukannya. Alhamdulillah! :')

Finally, the newest look of me with braces!

The picture is for sharing purpose only, don't feel annoyed.

Pink! Yup, I chose pink for raya. :)

This time, dawai atas ditukar kepada dawai yang lebih halus macam masa mula-mula pakai dulu dan dililit (lilit ke?) double. Plus, Dr. took another mould maybe the final one untuk dijadikan before-after gitu kot.

Masa nak pilih warna getah o-ring, Dr. cakap, "Okey, last! Untuk raya ni. Lepas ni, next appointment kita dah boleh bukak!" And I was like..... What??! OMG, takknaakkkkkk.............. :'O

Dah lah pening sebab almost semua colours dah pernah pakai. Benda paling susah setiap kali menjelang appointment ialah nak decide warna apa nak tukar. Fikir sehabis fikir, but at the end of the day mesti spontaneously masa nak pick colour tu terus pilih colour lain. Amende tah!


Disebabkan dah biasa dengan braces, tak boleh imagine macam mana kalau dah bukak esok. Sakit ke tak ke, nampak lain ke biasa je ke. Lepas tu, bila ghenyih tayang gigi dah takde besi. Lepas tu, tak tau nak senyum macam mana. Lepas tu, mesti awkward. Lepas tu, lepas tu, lepas tu! Emmhhh... :'(

Nak layan perasaan menghadapi hari esok ni.
Jumpa lagi esok, insyaAllah!

Loved,
Fairuz Aqilah.

ISTIQAMAH

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)

| not mine, just sharing, tq :)

Since harini hari Jumaat, I would love to share something beneficial for all of us yang akan buat kita berfikir sejenak nanti sambil-sambil baca atau selepas selesai baca. Sama-sama kita muhasabah dan 'audit' diri bak kata Prof. Muhaya. I'm just spreading positivity right here! :)

Bercerita tentang istiqamah. Apa itu istiqamah? Menurut pemahaman saya personally, sejak zaman sekolah lagi saya faham istiqamah ni dalam erti kata mudahnya bermaksud berterusan. Senang cerita, istiqamah ni is doing something consistently. Konsisten dalam melakukan sesuatu perkara khususnya kebaikan lah, of course.

Macam mana pula yang dikatakan doing something consistently tu? Contohnya, bulan Ramadhan kita baca al-Quran boleh habiskan satu juzuk sehari. Tapi, habis saja bulan Ramadhan, nak habiskan satu muka surat pun susah. Pada bulan Ramadhan, kita amalkan bangun malam dan tunaikan solat-solat sunat tanpa jemu. Sebaliknya, berlalu saja bulan Ramadhan, solat-solat sunat pun kita liat nak buat. Maafkan saya, tapi secara realitinya yang mudah nak faham macam tu lah.

Sebenarnya, banyak yang boleh dikaitkan dengan perihal istiqamah ni. Banyak sangat sangat sangat. Hatta, benda-benda kecil yang kita alami dalam kehidupan seharian. Istiqamah ni berterusan; Amalan juga sesuatu yang bersifat berterusan. Jadi, boleh disimpulkan bahawasanya bila kita istiqamah melakukan sesuatu perkara, ianya boleh jadi amalan kita. Aha! Macam kita amalkan doa-doa yang selalu kita baca tiap-tiap hari tu. Doa makan, sudah makan, doa tidur, bangun tidur, doa tengok cermin, doa naik kenderaan, doa masuk keluar tandas, doa apa lagi? You name it. Semuanya amalan hasil daripada apa yang kita buat secara berterusan kan? Istiqamah lah tu! :D

In my point of view, secara peribadinya saya sendiri rasakan istiqamah tu bukannya sesuatu yang mudah. I mean like, dalam konteks penghijrahan saya; Memperbaiki kelemahan diri, berubah menjadi seorang muslimah yang lebih molek. Begitulah serba sedikit gambaran. Memang bukan senang untuk sampai ke tahap siapa saya hari ini. Berusaha melabuhkan tudung, melonggarkan pakaian, stoking dan handsocks tak tinggal, jaga kelakuan dan pergaulan. I admit, it's a very tough journey all along the way. Bahkan, saya masih lagi meniti perubahan. Masih. Tapi, apa yang paling penting saya cuba nak kongsikan harini is we can always be better than who we were yesterday if we keen to learn and istiqamah doing good deeds. Semoga amar makruf nahi mungkar yang kita lakukan, Allah redha dan limpahkan rahmat. InsyaAllah, may Allah ease every single thing on us. Amin...

Saya sendiri. I never claim myself as baik ataupun solehah ke apa. No no no, never, tak pernah pun. It's just a matter of spreading positivity or I can say #dakwahmudah laaa gitu. Sharing is caring. Kan kan? Hehe..

"...bila kita istiqamah melakukan sesuatu perkara, ianya boleh jadi amalan kita."

Sekadar itu saja, insyaAllah.
Wallahua'lam.

Salam sayang,
Fairuz Aqilah.

PERKARA PELIK TENTANG AKU | 1

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)


Dah lama aku curious dengan diri aku tentang yang satu ini. Dan aku menganggapnya sesuatu yang pelik. Ya, pelik.

Aku selalu dapat ilham atau idea-idea bernas dalam bilik air masa mandi.

Kerut dahi. Entah apa-apa entah aku ni. Pun tak faham juga. Hehe..
Takpelah, nak type itu aje pun. Kekok pulak berkurun tak blogging. Ehh! =.="

P/s: Selamat Hari Raya! Aku lupa aku ada blog yang 'bertuan'. (Senyum kelat sambil buat peace yow)

Loved,
Fairuz Aqilah.

WELCOMING MAY OPEN HEARTEDLY

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)


It was very tough for the past few months. But I'm still having the positive side inside me. Alhamdulillah ya Allah for the strength and endless love all along the way! May, I know you will be a lot more tougher. Please be as perfect as possible, okay! InsyaAllah, amin.

P/s: Let's recite surah al-Kahfi, 'cuz it's Friday :)

Loved,
Fairuz Aqilah.

#TEMANLELAKIUPAHAN

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)

Weehuu! Lama gila kering idea tak tahu nak update pasal apa. Plus, of course I'm overly attached to my Instagram account. Ohmyyy, seriously I admit it. What's more, I'm busy with my daily routine as a degree student dengan assignments datang sekali selambak 'hamek kau opocot sentap jantung kite' dengan research lagi. (Okay fine, yang ni poyo over gila tak boleh bla!) Eh, kite tak tipu... *pengsan*

Krik krikk krik krikkk.......


Recently, drama slot Akasia TV3, Teman Lelaki Upahan (TLU) baru habis. Baru tak baru, dah seminggu ganti cerita lain tak tengok pun. Ehh?? Kk, keluar tajuk terbabas lari dari landasan sikit. Siapa mengikuti TLU serupa dengan saya angkat tangan!!! Oppss, over. Takde sapa nak layan kau, Fairuz Aqilah! =,="

I justtt.... Tak boleh nak move on pulak rasa walaupun TLU dah habis! Rasa tak puas lagi nak tengok gelagat El dengan Kyra. Si Adam tu pun best, pandai sungguh bawa watak! Mama pun suka gila cerita ni. Tak sabar-sabar nak tahu episod seterusnya. Manalaahhh nak tahu, unless kalau baca novel dia. Yang aku ni pulak tak boleh terima hakikat TLU dah nak habis bila sampai minggu akhir. Pastu buat andaian akan ada tayang dua episod sekaligus macam Istikharah Cinta tu siap masuk Buletin Utama lagi (dah kenapa emo tetibe). Tapi sangkaan aku meleset sama sekali. Sadis.

I tak boleh move on move on tahap download perabih semua lagu dalam cerita tuh! Of course masa tengah kemaruk tengok tu pun dah sah sah download siap-siap OST TLU which is Rahsia by Ippo Hafiz kannn... See, gigih gila kot! :'D
Pastu macam tersilap ingatkan Noh Salleh yang nyanyi lagu tu. Ramai thought the same thing kan, mengaku je lah. I was mistaken 'bout the similarity of their voices too! Heh. Dok cari Setapak, Setapak, Noh Salleh tak jumpa jumpa. Menyumpah seranah salahkan Google! Lek ahh... *angkat kening sebelah*

Over pulak kau ni. Hahahahahahahahahahaha... Sorry, y'know sometimes I can be quite annoying erhh.. Menyampah!

Some of the barisan pelakon #temanlelakiupahan

Oh, I really miss them being together in TLU!

P/s: Nanti raya kot kot ada plan nak buat TLU Raya ke, apa salahnya! Aku sanggup tak keluar kumpul duit raya tunggu TLU tayang kat tb.

Okbai! ;)
Fairuz Aqilah.

JAUH

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)


Jauh di sudut hati paling dalam
Tersemat kalimah 'rindu'
Disimpul rapi, diikat mati, digari dengan erti kata jangan pergi.

Aku sedar
Lama dulu sudah aku akui
bahawasanya semua datang dari silap sendiri.

Aku;
yang sukar melepaskan,
yang memaksa diri menafi,
selindungkan perasaan yang masih mekar tak bersemi.

Akulah yang salah.
Ya, akulah orangnya.

Dek kerana masih sayang.
Dan cinta yang masih berbaki.

Lelaplah wahai mata,
Fairuz Aqilah.

AKU TERIMA NIKAHNYA...

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)


Dah kenapa tiba-tiba aje 'Aku terima nikahnya...' nih?? Aku ke yang dah nak kahwin tak lama lagi??? Allah... Jodohku masih lagi rahsia Allah. Masih penuh tanda tanya. Masih menjadi satu misteri yang belum terungkai. Ha, kau! Giituuu.... Hehehe.. (Gelak tersipu sambil tutup mulut acah sopan plus gedik sikit)

Sebenaqnya, cheq cuma nak bagi ucapan ringkas lagi bermakna buat rakan taulan yang tukaq status daripada bujang trang tang tang kepada isteri orang! Boleh? Hahahah! (Gelak besaq kahkah tak cover dah)

Okey, fine. Tak lawak langsung. Proceed, proceed!!


Tumpang bahagia untuk sahabat handai (Linda & Kak Wany Wawa) yang bakal disatukan dengan zauj masing-masing. Kite doakan yang baik-baik aje untuk kalian, insyaAllah. Maaf berjuta kali atas ketidakhadiran bagi sama-sama memeriahkan majlis meskipun dapat kad jemputan di tangan. Semoga segalanya berjalan lancar, diberkati oleh Allah. Selamat menjalani hari-hari baru bergelar isteri solehah, meniti alam perkahwinan dengan bahagia hingga ke JannahNya. InsyaAllah, aminn!!!

P/s: Seronoknya, kite bila lah pulaknya entah! Superman kite Allah rahsiakan entah kat mana-mana lagi pun tak tau. Misteri! ♥

Senyum lebar-lebar,
Fairuz Aqilah.

KEERINDUANKU

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)

#DibangAjibang

I missh you real badly, lil Bambang... :'(
Luckily, I have some photos of you yang boleh tengok bila rindu macam ni. Sayang Bang banyak-banyak which will never be the same when it comes to sayang kucing lain. Takkan pernah sama. Tak akan.

xoxo

Selamat hari Ahad,
Fairuz Aqilah.

RESULT PERTAMA DEGREE

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)


Alhamdulillah, segala puji bagi Allah! Jumaat penuh barakah, Allah kabulkan doa hamba hina ini yang tak putus-putus mengharap. Selagi mana kita percaya ada jalan, insyaAllah Allah akan lorongkan. Selagi mana kita tawakkal berserah diri dan segalanya, insyaAllah Allah permudahkan dan limpahkan rahmat serta keberkatan. Pokok pangkalnya, ketetapan hati kita terhadap Allah. Dia Yang Maha Kuasa merencana penentu segala. Alhamdulillah, syukur untuk kurniaan nikmat hari ini. :')

Terima kasih, ya Rabb!
Fairuz Aqilah.

BRACES MONTHLY APPOINTMENT | 1 YEAR 8 MONTHS ±


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)

#Throwback semalam punya cerita. Yesterday was my braces appointment yang kali ke berapa pun entahlah. Uncountable. HAHA :D

I went for the appointment with my ultimate best friends, Mirrah and Yana. Thank God, I brought them along. Sambil menyelam minum air, it's kind of girls' day out juga semalam. Hehe.. And luckily, Yana and Mirrah helped me to give suggestions of colours to be chosen for my powerchains. Takdelah clueless sangat macam selalu, dah sampai klinik pun masih lagi puzzled of what colour lagi nak pakai. Sadis betul.

The treatment went very well. Macam biasa. What's best, semalam aku pegang mould gigi aku. Subhanallah, jauuuhhhhh sungguh bezanya dengan keadaan gigi aku sekarang. Alhamdulillah, I managed to face all the challenges and Allah keep on strengthen me as well to be brave all the way. Syukur, terima kasih Allah! :')

So, I ended up with Yana's suggeation; pinky red-peachy orange powerchains for sebaris atas and bawah respectively. K, #apaakucubacakapni. LOL!

Right after came out of Dr. Hassan's place (or you name it).

Masa nak bayar, Kak Eny yang jaga kaunter tu cakap appointment next month Dr. Hassan tak ada hari Sabtu. What to do, I will start my new semester on March. So, Kak Eny cadangkan appointment set kemudian bulan 4. As soon as masuk je bulan April, call Kak Eny to set the date of next appointment. Or else, kalau March bila-bila tak ada kelas petang ke boleh je try call tanya Doc available tak. Tapi Kak Eny cakap awal-awal, next appointment tu nanti ambil masa lama sikit lebih kurang half an hour sebab aku dah nak kena pasang retainer untuk gigi bawah. (baca dengan satu nafas pastu nganga buat riak terkejut) sebab aku pun was shocked lepas dengar Kak Eny cakap semalam. Like seriously??! OMG OMG OMG!!! :O

Another shocking news, Kak Eny jugak ada cakap yang retainer untuk gigi bawah tu dia panggil 'bonded retainer' by which dia kekal sampai bila-bila! Terbeliak mata aku. Sampai bila-bila? Maksudnya??? Ye lah, sampai kamu kahwin sampai kamu beranak-pinak sampai bila-bila lah benda tu ada. Hah?? Maknanya, aku kena google lebih lagi nih. 'Cuz I totally cannot brain this!!! Memanglah aku berat nak buka braces sebab dah terbiasa ada besi dalam mulut, but it simply doesn't mean that I want it to be inside my mouth forevah! Noooo!!! It's a hugeeee no NO! Allah... Bertenang, Fairuz Aqilah. Chill. Fuh fuh fuhhhhh!! (nafas turun naik)

Berkerut dahi aku masa menaip ni. Macam ni lah. Lemme google about this issue that had dragged me into a 'kelam' mode and post it here to make it crystal clear. InsyaAllah lah kan aku rajin. InsyaAllah, insyaAllah...

Sebelum aku menyimpulkan bicara, biarlah aku selitkan satu gambar sebagai menyimpulkan senyuman anda setelah menatapnya. Ehh?!!

Teluk Batik

Amboi Cik Jah, apa yang ko suka sangat pun entah. Gambar sebelum tukar warna powerchains, sebelum balik rumah diserang sakit kepala tahap gaban muntah monggek. Ehh??! #okbai

Salam Maghrib,
Fairuz Aqilah.

BRACES | GREEN FOR THE FRESH START OF 2015

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)

Amboih, title dah kenapa acah-acah gempak poyoyos semacam? Haha.. Kk, ini entry lapuk tapi nak juga update masuk bawah tajuk braces! Ye lah kan, rasa rasanyaa macam dah nak dekat buka dah braces ni. Rasanya lah, rasa.

Nak dijadikan cerita, punyalah clueless tahap gaban dah tak tahu nak pakai powerchain colour apa lagi dah. Finally, I ended up with green! Yup, semua atas bawah sederet hijau. And guess what? Lawalah pulaakkk!!! Haha.. Not bad, the green colour is nice jugak. Nasib baik lah kan. If not, nasiblah kan nangis sebab kena tahan sebulan lagi. Hehehe...


So... The colour looks like this! Bolehlaa, not bad lah kan. Daripada asyik asyik asyik purpleeeeeeee aje kan kan kann! HAHAHA.

As usual, sebelum appointment mesti perah otak nak ganti powerchain colour apa macam serabut fikir assignment nak submit esok je kelam dia. Lepas appointment pulak straight away fikir next appointment nak tukar colour apa pulak, lagi double triple kelam. Yeah, I know. Sometimes, I can be quite clumsy tak tentu pasal sikit. And it will always sounds like, "Nak colour apa erhh??"

Okbai!
xoxo

Fairuz Aqilah.

UNDER MAJOR CONSTRUCTIONS

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)


Dear friends,

I am truly very sorry for all the inconvenience that may occur afterwards because I'm going to start doing a major reconstructions of this blog now.

Thank you.

P/s: Walaupun there might be no one cares pun actually. Manalah tahu kan, ini just in case. Just in case. :)

Yours sincerely,


5AM. MENGANTUK KE?

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)


Allahuakbar...
Jam di skrin phone menunjukkan pukul 5:20am sekarang. Tapi mata ni masih tak mahu lelap. Acane? Ini semua gara-gara balas dendam qada tidur sepuasnya dan bangun hanya bila rasa nak bangun. Ha, inilah padahnya. Masalah lain pulak yang datang. Hari dah nak siang semula, yang aku masih lagi tak tidur tidur.

Dah jemu scroll instagram, facebook, wechat. So, I decided to write something here before trying harder to sleep afterwards. Tu yang end up with posting entry merapu cemni tu, haa... Sadis.

Aku nak tidur dah, dunia kecil!
Assalamualaikum.
Zzz...

Sayang alahai sayang,
Fairuz Aqilah.

DIBANG AJIBANG TANTANDEDONGGONG

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello!


Dibang Ajibang sayang dah tak ada... :'(

Pertama kali rasa sedih kucing mati. Walaupun dia bukan kucing saya. Kucing Mokcu saya. Sebab itulah kucing pertama paling sayang tahap boleh gomol gomol, tidur sekali. Manja, tak pernah gigit aku yang penting. Kalau tengah sedap tidur malam malam buta, tiba-tiba kat kaki rasa berat dan hangat. Ha, itu Bang lah tu yang tidur nyenyak kat kaki kite. Pada mulanya, rasa annoying sangat. Tapi lama-kelamaan, rasa bahagia pulak kongsi kasih sayang cara macam tu dengan Bang. Berebut selimut. Bonding! :'D

Sayang sebab tengok dia membesar depan mata setiap hari masa duduk kampung sepanjang practical dulu. Daripada kecil jenis aktif lari sana sini, kuat makan, asyik nak main. Saaaammmmpailah dia besar gajah berat ya Rabbi. Pandai cari kehidupan, mengorat aweks curang dengan Ayong. Ehh?? Bang ni sengaja taknak mengaku kite ni girlfriend dia tau!

Ajibang makan boleh dikatakan semua benda Allah yang kita bagi. Tak bagi pun dia nak jugak, so bagi je lah. Dan dia makan. Haha.. Yang peliknya, Bang bukan je makan koko krunch makanan kucing tu dan nasi gaul dengan ikan goreng tumbuk. Okey, itu normal. Bahkan, Bang makan dughiannn, oats, timun... Lagi apa lagi! Hahahahahahahaha..

Sejak azali aku dengan kucing ni, biasa-biasa je. Tengok aje. Tak takut. Aku jadi takut kucing semenjak ada ibu kucing tiba-tiba tak ketahuan entah kenapa gigit kaki aku masa kat kolej. Tak faham juga kenapa, aku lalu je nak buang sampah. Tiba-tiba kena terkam. Sadis! Mula suka kucing balik pun sebab semenjak sayang Bambang lah. Boleh ada gambar kucing cecomel dalam phone pun semenjak sayang Bambang. Gigih download gambar kucing cecomel banyak-banyak dari Google lah apa lagi. Supaya bila rindu Bang boleh tengok telatah kucing dalam gambar.

Ya, Dibang banyak nama. Akulah yang bagi nama commercial sikit pada nama asalnya Kembang. Dibang Ajibang nama penuhnya. Aku panggil pulak ikut suka. Sekejap Bang, Dibang, Ajibang, Bambang. Semua diaaa lah tu. Dia tahulah menyahut orang panggil nama dia. Haihhh... :(




Kenangan...
Semuanya cuma tinggal kenangan.

Lepas ni, balik kampung takde dah kucing favourite nk dibelai. Sayonara, Bambang... Bersemadilah dengan tenang. Ayong, Cu, sumorangggg sayang Bang. Nanti Ayong tengok pusara Bang ye! :')

Sejuta cinta untuk kucing jantan kampung separa persian kecintaan yang ku namakan dia Dibang Ajibang...

Lots of love,
Ayong.