BRACES | SAAT-SAAT TERAKHIR BERSAMA

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello :)


Dah kenapa?
Now, I'm waiting patiently for my turn nak buat treatment. Kalau ikutkan, harini buka braces bawah! Harap tak lah sebab taknak buka laagiii... (T_T)

Please pray the best for me! InsyaAllah, everything's gonna be fine.


Oh, really? I never realized when did I wrote this?? Annoying gila kan pose #ironteeth tu? Tajuk pun tak boleh bla. Kat atas ni, ini entry duduk under the category of -Draft-. Pelik kenapa aku tak post. Okey, takpe. Kita kasi gabuunnggg!!! Eh, bukan. Kita kasi sambuunnggg!!! (Pun boleh)
It was back then when I had an appointment for berapa months pun tak kira dah sebab I am going to get my braces off ESOK!!! Oh my goodness, seriously taknak bukak. Sobs! :'(

Actually, it has been two years something something since I got my braces put on. So, kiranya masa draft entry tu tak bukak lagi lah braces aku. Dan draft entry tu tak sure dah bila punya appointment and now I'm gonna scroll back all the pictures to trace the right flow. Sorry, my bad since lama gila tak update. Sampai dah nak bukak baru terhegeh-hegeh nak update semula pasal braces. Instagram addict lah katakannn... =.="


Okey! Dah jumpa! Keep back on track. Hahaha... That was when I had my first retainer kat belakang gigi. Gigi bawah. Err... Mungkin gambar mampu membantu untuk menampakkan secara lebih jelas apa yang aku cuba sampaikan.

The picture is for sharing purpose only, don't feel annoyed.

Nampak tak dawai kat sebelah belakang gigi bawah tu? Dentist gam dawai tu sebaris gigi depan aje. Aku ingat lagi Dr. Hassan cakap, "Ini nak taruk gam je, bukan cucuk okey". 'Cuz the needle looks similar to an injection needle. Pheww! Tapi tak perasan pun, even if Dr. tak cakap pun gerenti tak perasan langsung. Hehe..

Retainer?
Belakang gigi?
Kenapa?
Tujuannya?

Retainer seperti yang kita semua sedia maklum retainer lah kan, like the normal one. Atau mungkin inilah dia yang pernah dikatakan bonded retainer tu! Dalam entry sebelum-sebelum ni. Eh, entahlah. I don't have any specific answer for those questions too! Aku dah tanya tapi Dr. cuma cakap nanti kita cerita. That's all. Hmm... :(

And the colour chosen after that treatment was purple (purple lagi). Plus, gigi atas dia bubuh power chain dan gigi bawah dia just bubuh o-ring like I used to have back then.


Enough with the purple braces and retainer thingy. The next appointment after that was the mint green coloured braces! Serious aku lupa turutan. Nasib baik ada simpan gambar.

The picture is for sharing purpose only, don't feel annoyed.

Rasanya lah. Kalau tak silap, masa ni dia pasang retainer yang sama untuk gigi belah atas pulak. Dan seingat aku, itulah part paling ngilu! Sebab dia kasi bersih dulu permukaan gigi tu. Some sort like scaling punya proses. Then only dia pasang retainer kat dalam. Scary kan bunyinya? Ngilu yang tak tahan tu!


Kesemuanya tak ada rasa sakit yang macam dulu lagi. Sakit besi tarik gigi untuk diperbetulkan posisi sebabnya gigi dah elok rata kedudukannya. Alhamdulillah! :')

Finally, the newest look of me with braces!

The picture is for sharing purpose only, don't feel annoyed.

Pink! Yup, I chose pink for raya. :)

This time, dawai atas ditukar kepada dawai yang lebih halus macam masa mula-mula pakai dulu dan dililit (lilit ke?) double. Plus, Dr. took another mould maybe the final one untuk dijadikan before-after gitu kot.

Masa nak pilih warna getah o-ring, Dr. cakap, "Okey, last! Untuk raya ni. Lepas ni, next appointment kita dah boleh bukak!" And I was like..... What??! OMG, takknaakkkkkk.............. :'O

Dah lah pening sebab almost semua colours dah pernah pakai. Benda paling susah setiap kali menjelang appointment ialah nak decide warna apa nak tukar. Fikir sehabis fikir, but at the end of the day mesti spontaneously masa nak pick colour tu terus pilih colour lain. Amende tah!


Disebabkan dah biasa dengan braces, tak boleh imagine macam mana kalau dah bukak esok. Sakit ke tak ke, nampak lain ke biasa je ke. Lepas tu, bila ghenyih tayang gigi dah takde besi. Lepas tu, tak tau nak senyum macam mana. Lepas tu, mesti awkward. Lepas tu, lepas tu, lepas tu! Emmhhh... :'(

Nak layan perasaan menghadapi hari esok ni.
Jumpa lagi esok, insyaAllah!

Loved,
Fairuz Aqilah.

No comments:

Post a Comment

No harsh words please. Jazakumullah khairan katsiran! ♥