BERTAHAN

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Bertahan
💔

Bertahan.
Adakalanya mampu dan berhasil memperbaiki keadaan.
Tapi ada saja masa lainnya, hanya membawa kepada kehancuran hati dan perasaan.


Bertahan wahai diri,
Fairuz Aqilah.

PENGALAMAN INTERVIEW SL1M SIME DARBY PLANTATION

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

PENGALAMAN INTERVIEW SL1M SIME DARBY PLANTATION

Mula-mula sekali, ini merupakan perkongsian seikhlas hati tentang pengalaman peribadi I menjalani interview tersebut sebelum ini. Untuk makluman, interview fully English (rojak sikit-sikit je) ya! Yang baik dari Allah, yang buruk tentunya daripada kelemahan diri sendiri. 🌸


Macam mana dipanggil interview?

Dapat panggilan interview ni melalui phone call and then kalau kita setuju, person in charge tu akan email all the details of the interview lah. Memikirkan soal nak apply cuti, ambil kira perjalanan jauh yadayada, so I decided to set the date for the interview on the following week. Ada masa nak 'kawtim' dengan Bos pasal cuti, ada masa untuk plan dengan Mama Ayah pasal diorang punya cuti, pasal bila nak bertolak, nak duduk mana apa semua. You guys pun patut fikirkan semua tu juga tau, tak ada lah macam kelam-kabut sangat. Alhamdulillah, Allah buka jalan permudahkan semuanya, smooth aje.


Setibanya hari kejadian... Perjalanan dari Kepong (tumpang rumah tok sedara) ke Sime Darby Plantation Ara Damansara tu ada kot dalam setengah jam, including traffic jammed and cari tempatnya (google maps kan ada). I naik kereta dengan Mama Ayah, keluar sesudah Subuh! 😪 Alhamdulillah juga, senang je jumpa dan sempat 'mengeteh' dulu kat mamak nearby. Lepas sarapan, baru masuk bangunan Sime Darby Plantation yang 'gah' tu. I yang terawal, sebab I sampai Sime Darby Plantation tu lebih dulu daripada orang lain sampai kena tunggu SL1M candidates lain baru boleh naik sekali.


Masatu ada kot dalam 15 orang macam tu. Roughly je lah, tak pulak kira betul-betul ada berapa orang. Tapi tak ramai pun, I guess memang dibuat secara berperingkat ikut tarikh masing-masing. For me, I rasa baguslah, tak crowded sangat. Crowded ni nanti I super nervous! Hehe..


Dari segi attire pun, I perasan I sorang je pakai blazer dengan heels hitam bertutup beriya. Orang lain relax je pakai macam nak pergi kelas, yang pakai macam nak pergi hangout pun ada (but modest and appropriate way lah). Tetibe rasa poyo. Ehh, tapi mungkin ada harapan sebab first impression pun penting what? K, tryna act cool, put the sweetest smile, be confident!


Daftar nama nombor 3 tapi masuk bilik interview nombor 2. Ada sorang interviewer setiap bilik, total dua bilik interview. Interview masuk sorang demi sorang ikut turn. I got interviewer lelaki, muda gila lagi. Entah-entah sebaya. Ehhh 😅 Older 2-3 years lah kot. Maybe just maybe, I don't know. Tapi memang nampak muda belia lagi.


So, basically apa aje yang ditanya erk?

About yourself, family background. Pastu I dah habis explain semua, tetibe dia tanya "Siblings?" sebab selalu orang akan cakap berapa adik-beradik semua but not me. Then, I just told him I'm the only child. Hee..

Apa antara kenangan manis dengan family? I jawab went to Makkah, of course! (without hesitation k) and he's quite impressed sebab dia cakap selalu orang akan fikir lama nak jawab soalan tu tapi I can answered him without hesitation instead. Mestilah, tak pernah tak rindu, nak pergi lagi... :')

Qualifications. Dia banyak tanya apa yang dah belajar kat universiti. Apa antara kesukaran dihadapi masa belajar yang paling tak boleh lupa. I cerita panjang-lebar pasal FYP tajuk kena reject, viva kena hentam semua, memang struggled habis from the very beginning till the end.

What do you know about Sime Darby Plantation? *Tips: korek, extract dan hadam website Sime Darby Plantation tu (eg: sejarah sepintas lalu, siapa orang-orang terpenting dalam organisasi, oil palm plantation, dekat mana, products selain palm oil apa lagi yang dihasilkan, etc.) I kaget bila dia tanya sebab I baca 'scan' je tak hadam sangat. So, padahnya akan jadi pedih hulu hati, makanlah Gaviscon. Ehh?? Merapu. K. Tak, I tak cakap macam tu dengan interviewer, of course not! Goreng je apa pun setakat yang engko tahu, jangan memandai reka sendiri pulak, sah-sah menjerat diri. Tak dapek den nak nolong erh!

What do you know about SL1M Program? Pandai-pandailah godek-godek Google cari, baca dan fahamkan sebelum pergi any SL1M interview, okay. Rasanya itu soalan wajib kot. Nama pun pergi interview SL1M, mestilah dia expect kita tahu pasal SL1M weh.

How comfortable are you to speak in English? Part ni terus-terang je lah, tapi cuba sehabis baik taauuu. Broken English berterabur ke laut tak apa, yang penting efforts and confidence. Ingat tu!

Kalau dapat ni nak berulang dari Kepong (rumah tok sedara) atau macam mana? *Tips: kalau boleh jawablah akan ikhtiar untuk cari dekat-dekat area workplace. Mesti dia ambil kira soal kita nanti datang kerja awal ke lambat ke, time management lah sebenarnya. I think so.

Do you have your own transport? I answered, "Yes!" Again, without hesitation. Zaman sekarang, boleh dikatakan pergi interview mana-mana pun mesti akan keluar soalan ni. Kalau you guys nak cakap boleh guna kemudahan public transports berlambak pun boleh juga. Atur ayat elok-elok, insyaAllah mesti orang tu pun faham aih.

Kalau diberi pilihan, which one would you prefer; mill (mana-mana all around Malaysia) or main office HQ? Even I told him I've been to 'ladang kelapa sawit' and 'ladang getah' for Valuation assignments and stuffs (and not on daily basis), but still I answered main office HQ. Mill; macam seram jap membayangkannya.


Overall, memang interview best gila. Dia nampak kalau macam kita tak berapa nak tahu atau clear, dia akan explain in details. Macam sembang santai, takde nak nerve-wrecking sangat ke apa pun. Penat je I beriya gila takut sampai tidur tak lena, kecut perut, tak lalu makan bagai. Padahal takde mende pun. Serius, serius. Just be yourself! 💪


Lagi tipzzz?

Tips paling penting, dress up with most appropriate attire for interview either office attire (kalau you wish to wear pants and blouse) or simply wear a baju kurung yang tak bercorak atau bermotif serabut and make sure warna yang lembut-lembut je (atau pakai je warna paling selamat iaitu hitam/kelabu). Kalau ada blazer, pakai supaya nampak lebih professional. Kalau tak ada pun takpe, yakin dan redah aje tawakkaltu a'lallah. Tudung biar sepadan dengan outfit, jangan colour blocking tak tentu pasal sangat, lilit pun biar simple dan kemas je. Ni interview, bukan kenduri. Yang free hair, sanggul or a pony-tail would do (I think so). Kasut kalau boleh hitam atau warna gelap bertutup ada tumit sikit, just don't wear sandal or flats. Nampak improper sikit. Kalau you species makeup like me, avoid heavy makeup and red or dark coloured lipstick. Makeup tipis, make it natural look and oles lipstick warna bersesuaian like pink or nude. Lelaki pakailah slack, kemeja lengan panjang, tie, blazer (kalau ada, takde relax je tawakkaltu a'lallah) dan kasut hitam bertutup. Strictly no slippers and sneakers please! Interview, bang. Interview.

Sila double check apa keperluan yang kena bawa yang dia memang dah minta and mentioned earlier. Latest resume/cv, sijil-sijil ori dalam fail yang dikemaskini dan satu set copy (seeloknya dah disahkan terlebih dulu baru nampak kita lebih bersedia dan terserlah effort kita disitu), gambar berukuran passport, application form yang dah lengkap diisi. Semua tu stapler sekali atau klipkan dengan klip besar, yang penting kemas. Semua benda bawa je lebih sebagai backup kot-kot lah apa-apa kan, just in case. Tak rugi apa pun, untuk kita sendiri juga. Sediakan payung sebelum hujan tangisan, jangan cakap kakyong tak payung k. ✌

Banyakkan selawat, zikir, doa minta sangat-sangat pada Allah supaya semuanya dipermudahkan dan berjalan lancar, diberi ilham untuk jawab semuanya dengan tenang dan baiklah keputusannya nanti. Always always always bear in mind, siapa lagi yang memberi dan penentu setiap sesuatu kalau bukan Allah? Yakin, jangan takut sangat, control rasa nervous, bawak-bawak bertenang. Bersedia, bila-bila masa je nak kena panggil. Senyum, be friendly dengan semua orang, jangan menyombong dan anti-sosial sangat. Biar positive vibes je yang menyelubungi perjalanan hari-hari mu. Chewah! 💜


So, I guess itu je kot. Habis details dah ni cerita A to Z. Terima kasih sudi baca post punya panjang. Hehe..

P/s:- Cerita tentang training SL1M Sime Darby bakal menyusul insyaAllah, bila ada kelapangan. Ada soalan, sila tinggalkan komen nanti kite jawab ye! Lambat jangan marah, tapi sabar sikit. Mashehhh... 😉


Semoga bermanfaat! ♥
Fairuz Aqilah.

WORKING IN THE REAL ESTATE INDUSTRY

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Wow! Hey, I'm actually quite impressed with the title of this blogpost. But, sorry not sorry if the content may not be 'wow' enough, ya! Haha.. Finally, here I am after so long, promised to share my current working experience. Hopefully, this is not gonna be so cliche and boring. Tell me in the comment section if it is! 👎

Working in the Real Estate Industry
This is actually a picture of a Boomerang I shared on instastory on my first day of working

Alright then, it has been two months plus since I started working on June 5, 2017 as an Admin Assistant in Property Management line with one of the real estate private companies in Ipoh. Alhamdulillah, glad that I've been given the opportunity to work in the industry that I learned in university which is real estate or property industry. And alhamdulillah, being offered to join Property Management Department since I'm not so into Valuation and numbers and calculations kinda things. Meh. 😐 Yes, I mean it. (If you got what I mean)

I'm done with the deadly boring phase (omg seriously) for about one month in HQ office, Canning Garden Ipoh because finally, I've been stationed at my real workplace in Sunway City Ipoh, Tambun. A newly-build landed stratified gated guarded community under Sunway Properties, Serene Villas. Have you seen the Hakmilik Strata advertisement on tv? Yup, I'm working in that particular industry to be specific. Hehe..

Working in the Real Estate Industry
So-called 'my' office

So, how's work? I would say alhamdulillah, so far sooooo great! I love the place, the environment, the people. And the scenery; MUCH love for it! The Management Office is spacious and so convenient. Glad to have my partner, Calvin whose very nice, humble, tolerant in many aspects and also likes to share his experiences with me. What's more, being surrounded by kind people from developer's team (Sunway), pakcik guards and cleaners. Alhamdulillah! As I mentioned before, the scenery. Just sharing you a picture of it is surely not enough to describe the 'beauty'.

Working in the Real Estate Industry
If only you can see it for real

I've learned A LOT so far especially regarding the application of Strata Titles Act and Strata Management Act in real situations as this is a landed stratified gated guarded community, not high rise such as condominiums and apartments. It can be considered as the biggest challenge too. Besides, another thing that usually becomes 'hot issue' is some owners keep on arguing and complaining for not being able to do renovations and extensions that will change the facade of the buildings. It's in the act already, but yeah, this is not the normal houses that you can do as you please until a certain period of time. And that 'some owners' found it's very hard to accept the fact. A good lesson for me as newbie to handle the anger and dissatisfaction of other people as well. Tryna put myself in their shoes too, "Yes, yes, I understand...". To be honest, it's not that easy. Another thing is that I can 'polish' my English proficiency, both in speaking and formal writing (e-mails). Yezzaa... Extra points for that!

What else erh, talking about stress level perhaps? Alhamdulillah, I still can control my emotions and dealing with my stress quite well. There's not so much things to get stressed out, just a couple of fussy owners to handle. I guess they're just too free to come to our Management Office very often and complained about this and that, asked for P&C information, being extremely particular on tinny tiny things, etc. Annoying, yes, up to that extent. I'm getting annoyed somehow. But still, I love my job. So, hey, it's okay. Smile, always be positive. Bring it on! 💪

A shameless selfie won't hurt I think 😜

Am I really excited to talk about my working experience? I guess, yes! See, how much I write to share everything here. Means I'm doing okay lah, huh... 😉 Alhamdulillah, alhamdulillah...

Last but not least, just a gentle reminder for you and for myself too based on what I always practice.

Each and everytime we go out from home to go to work, set deep in our heart and mind, "lillahita'ala" is the niat, sincerely. Love your job whole-heartedly. InsyaAllah, Allah will ease everything. It may not be easy and steady along the way, of course there'll be some difficulties and challenges, but the sweetness of barakah and hikmah of the whole journey are more important. Take it as a good life lesson and experience ♥


Loved,
Fairuz Aqilah.

CEPAT SEMBUH, FAIRUZ AQILAH!

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

For those who followed me on Instagram either my personal ig or Qayla Creative, should have known about my bad bad cough. It's been exactly a week now.

Cepat Sembuh, Fairuz Aqilah!
Posted this on my instastory. Really appreciate all of your doa, thanks.

Yup, as you can read above, that was what the Doctor said.
"Saluran trachea, bronchus you dah sempit sikit, sebab tu you rasa penat, sakit dada."
"Saya dengar bunyi pun sudah 'tak best'." (lepas dia check guna stethoscope)

I was a bit shocked actually. No wonder I felt so bad this time. Sampai sakit dada, rasa siksanya ya Allah batuk ni... 😱😭💔

Pesanan yang kite bulatkan tu tak tapis sikit pun, okey. It's directly from the Doctor. So, I'm sharing with all of my audience (followers on ig and blog) as for the benefit of all. Semua tu penting, tidak terkecuali satu daripadanya pun.

May Allah protect all of us and stay healthy, guys! ❤
Keep praying for my speedy recovery, alright?

Loved,
Fairuz Aqilah.

EPILOG

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Epilog

Jikalau suatu hari nanti aku berhenti;
Jangan bertanyakan aku sebab-musababnya.
Sedangkan puas sudah aku mencuba.
Hingga pada akhirnya ku temukan titik noktah penamat kisah.


13/7/17 11:11pm
Fairuz Aqilah.

RAYA RAYA RAYA!!!

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Raya raya raya!!!

Ramadhan semakin tiba pada penghujungnya, Syawal bakal menjelma untuk dirai penuh makna. Alhamdulillah untuk keberkatan Ramadhan tahun ini. Kurniaan nikmat daripada Allah untuk Fairuz Aqilah, makbulkan doa-doa setelah sekian lama. Bagi doa-doa yang masih ditangguh, harapnya semua akan baik-baik saja. InsyaAllah, ameen...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN! Fairuz Aqilah minta maaf kalau ada salah dan silap secara sengaja mahupun tak, terlajak kata terlanjur bicara, terlebih terkurang di mana-mana (terutamanya bab jarang update blog). Maaf dan terima kasih pada yang masih setia dan salam sayang untuk semuuaaa... ♥

Awal tak awal jugalah apply cuti raya. Syukurlah, Bos bagi cuti tau! Kalau tidak, mereputlah duduk office syahdu betul orang lain syok pi beraya. Tak aci! Mana taknya, kite baaruuu tiga minggu kerja (sedar diri). Alhamdulillah, tanya Bos bagi green light. Nak melompat isi borang apply cuti tu, berbunga betul hati, dah la first time. Almaklum sajalah, tak pernah ada pengalaman kerja selain practical training Diploma dulu. Excited dia lain macam. So, kite apply tiga hari menjadikan cuti direct seminggu raya tu, tapi Sabtu masuk kerja baliklah half day. Takpe, half day pun sebab office dekat aje dengan kampung. Balik tengahari tu still boleh sambung beraya! Hehehe.. Dan kite berkorban jugalah tak mulakan cuti awal, Sabtu sehari sebelum raya tu half day juga. Takpe, takpe. Kampung dekat, takpe. Even sekarang pun memang ulang-alik dari kampung sebab lebih dekat berbanding nak berulang hari-hari dari rumah. Letih plus kos tinggi juga weh! Alright, that is that.

Alang-alang dah update blog dengan ucapan raya ni, kite nak pesan jugalah untuk manfaat bersama insyaAllah. Eratkan ukhuwah, kekalkan momentum beribadah sepertimana kita di bulan Ramadhan, makan biar berpada-pada, jaga kesihatan, hati-hati di jalan raya. Semoga Aidilfitri kalini bakal mencipta lebih banyak memori indah yang penuh hikmah dan barakah. InsyaAllah, ameen!


Selamat Hari Raya!
Fairuz Aqilah.
#masihbekerja

WORDLESS WEDNESDAY

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Wordless Wednesday

Perindu setia,
Fairuz Aqilah.

BELATED BIRTHDAY AND WHAT'S GOING ON

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

My goodness! How I miss to blog, y'know!!! SANGAT okaayyy, SANGAT! Hey, it's June (the month of my birthday) already and Happy Belated Birthday to ME! 🎈 To be honest, I don't really want fancy fancy birthday celebration and presents. I just hope that all of you can always pray good things for me and that's more than enough. Yup, seriously. Ramadhan pun dah lebih separuh dan moleklah apa kiranya kita sama-sama lebih giat lagi beramal kumpul pahala, insyaAllah.

Cak!

Cak cak caakkk!!! Alhamdulillah, laptop berjaya diselamatkan. Rupanya, charger saja yang rosak. MUJUR! Kalau tidak, berhuhu duit dilaburkan dan dileburkan ke situ. Tapi itulah dia, baru berangan nak Macbook. Ehh! Hehehe.. Apa pun, bersyukur sangat laptop masih boleh diselamatkan bersama data-data yang takdan backup. Fuuhhh, what a relief! Teruskan berkhidmat untuk saya selagi hayat dikandung badan ya, lappy!

Alhamdulillah juga, Fairuz Aqilah dah dapat kerja dalam bidang! Yeaayyy! And actually, that's the main reason why I haven't update my blog recently... To be true, yes, I really do a lot of thinking about my blog and been drafting topics to update while I'm working. Fair enough, tak? It has been nearly two weeks now and alhamdulillah so far so great. Masih dalam fasa menyesuaikan diri dan krik krik juga lagi kadang-kadang asyik tengok dinding tengok meja main phone. Ehh?? Hiks! Itu bila tak ada kerja lah, memang sungguh-sungguh mati kutu dibuatnya rasa cepatlaahhh bila nak baliikkk... Tapi bila kerja bertimbun tu memang straight pagi sampai petang fokus, pastu masa tu rasa macam cepaattt sangat berlalu tak pasti juga dia menyelinap ke macam mana. I'll create an entry about my work sooner or later, tauuu... InsyaAllah. Wish me best of luck! ♥


That's all for now!
Fairuz Aqilah.
#tengahkirija #curimasabukancuritulang #okbai

HOW TO GET RID OF 'MONDAY BLUES'?

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

HOW TO GET RID OF 'MONDAY BLUES'?

When it comes to Monday, there you go again, Monday Blues everywhere. Especially after having quite a long break! In my opinion, Monday Blues is actually a sort of mindset that we have been overly attached to it ever since. There are surely some ways that we can practice to stay away from this particular mindset. Let's take a look at each one of 'em!


Plan
There is no way we could still have Monday Blues if we already had a proper planning at least a day before or even on Friday if possible. Make use of the personal diary or planner to make things more organized. Or else, make a simple to-do list for the upcoming Monday. I'm pretty sure we will be well prepared and more welcoming Monday since we have a proper plan as well as a clearer vision of what to achieve.

Sleep well
Get rid of all the gadgets and go to bed earlier. Get enough sleep so that we're going to wake up feeling fresh and energized for a brand new day.

Me-time
Wake up early and help yourself to spend some time for exercising a bit. Never ever skip breakfast or at least grab a banana. Or you never wanna miss out your coffee while listening to music? Up to you! Don't rush, keep calm and get ready to work.

Stay positive
We shouldn't be positive just on Monday, but always. That's why I simply put it as 'stay' positive. Keep spreading positive aura, positive vibes. Hence, insyaAllah, we can say "Bye-bye Monday Blues!"

"Do what you love & Love what you do"
What makes us feel depress, tired and lazy just thinking about going to work with the workloads waiting? Try to figure it out and motivate ourselves, improve to be better. All of us should always love our job even if sometimes there's a love-hate in between (undeniable). Do our job whole-heartedly because it's our responsible to do so. If there's sincerity in doing our job, insyaAllah the love will grow.

Smile
Smile, 'cuz it's the simplest form of sedekah. Who knows if we just brightened up someone else's day with our smile. Just kill Monday Blues with the sweetest smile and rock your day!

Wear blue instead! 💙
In order for us to get rid of Monday Blues, why not if just wear blue instead? Make your day more lively with blue-ish ootd. Dress up and strike a pose!


I'm writing this as a #notetoself too! Let's start implementing all these tips starting from next Monday, okay? Oh yeah, I hope we're gonna be just fine since we're fasting some more. No gloomy Monday, nayyy! 😉

Hope it helps,
Fairuz Aqilah.

WORDLESS WEDENSDAY

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Wordless Wednesday

Alhamdulillah! ❤
Fairuz Aqilah.

AMBIL KESEMPATAN

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Ambil Kesempatan

Salam Ramadhan al-Mubarak, semuaaaa!!! Rasanya masih belum terlambat nak bagi ucapan Ramadhan sikit kan? Dengan ini, Fairuz Aqilah ingin memohon maaf sekiranya ada salah dan silap sama ada yang disengajakan mahupun tidak dengan kalian. Kosong-kosong, ya? Semoga Ramadhan kali ini membawa rahmat yang tak terhingga buat kita semua dan menjadi titik tolak untuk memperbaiki diri kita ke arah yang lebih baik secara keseluruhnnya. InsyaAllah, ameen...

Baru berkesempatan update blog. Memandangkan hujung minggu ni dapat pinjam laptop buat kerja sikit. Maka, saya pun ambil kesempatan ni untuk update blog pada masa yang sama. Tak dapat nak blogwalking sangat sebab lebih selesa kalau blogwalking melalui laptop berbanding phone. Maaf ya, saya cuba juga menyinggah blog-blog wajib terjah melalui phone sebelum tidur selalunya. Cuma, semenjak laptop rosak ni jadi terbatas pulak nak update and blogwalking guna phone aje. Tak puas! Dan semestinya, tak habis berduka lagi.

Minggu depan insyaAllah, ada dua lagi interviews nak kena attend. Doakan Fairuz Aqilah dipermudahkan urusan, segalanya akan baik-baik saja okey? Terima kasih! ♥

Oh, ya. Ada yang berazam apa-apa tak masuk bulan puasa ni? Share lah sikit! Harapnya tercapai lah tauuuu...


Salam sayang,
Fairuz Aqilah.

LAPTOP DISAMBAR KILAT

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Laptop Disambar Kilat

Ya, sepertimana tajuk yang sedia kontroversi. Begitu jugalah isi cerita yang nak ditulis harini. Semalam, lebih kurang jam 8:30 malam secara rasminya laptop saya mati akibat disambar kilat. ⚡

Innalillahiwainnailahirajiun...

Kejadian berlaku pun 'sepantas kilat' juga. Saya turut merasai kejutan elektrik di ibu jari disebabkan ada contact jari dengan laptop tu sendiri (mujur tak kejung dan sel-sel otak masih berhubung) dan pada masa yang sama, laptop pun terpadam. Sekelip mata, hitam kelam skrin laptop yang baru saja sebentar tadi elok berfungsi seperti biasa.

Perkara pertama saya buat? Saya cuba juga guna plug yang sama dengan charge phone, boleh. Saya cuba pula pasang charger laptop pada extension, tak berhasil. Cuba charge phone kat extension tu elok aje. Maka, ternyata masalahnya bukan berpunca daripada plug tetapi sahlah bahawasanya laptop yang rosak.

Allah, runtunnya hati... Hanya mampu memandang sepi laptop tu dan tak ada air mata yang nak ditangiskan walaupun sedihnya bukan kepalang. Cuma mula terbit rasa kesal, risau, mental breakdown, severe heartbroken. Sudahlah terlalu banyak data penting tak backup, teringat pula macam mana nak buat kerja yang melibatkan email, printing dan sebagainya (mostly boleh je guna phone termasuk blogging tapi hmm). Ya Allah, bertambah resah mengenangkan duit yang ada pun tak seberapa nak dilaburkan ke situ pula. Tak habis fikir jadinya!

Laju tangan capai phone (akibat dah hilang punca sangat) dan search tentang ini. Saya terbaca dan terpaksa rela juga menelan serta menghadam ayat-ayat seperti, "motherboard rosak — nak repair ±RM1,000 — kalau laptop dah lebih dua tahun tu boleh pertimbangkan untuk beli laptop baru — spare parts susah cari dan kalau ada pun mahal". Tergamam sekejap. Cuba mencari kekuatan untuk kutip balik semangat yang berterabur, pujuk hati yang patah dengan mental yang rabak.

Sabar, positif. Allah uji lagi sebab Allah sayang, Fairuz Aqilah... Lantas, psiko diri sendiri. Laptop tu pun memang dah tak mampu ON kalau tak connect charger. Kalau tercabut charger, padam terus. Jadi, masalah battery pun dah sekian. Cuma, nak bawa ke kedai tu yang bertangguh-tangguh. Kesimpulannya, boleh dikatakan mungkin 'dah tiba masanya' lah tu. (cuba sedapkan hati)

Masih dalam keadaan tak berapa boleh redha lagi, tak dapat terima hakikat laptop dah mati. Nanti saya bawa pergi kedai ya, lappy! Kita tengok apa yang boleh dibuat. Walaupun terasa 90% tak boleh buat apa dah. InsyaAllah, usaha tetap kena usaha sambil doa dan tawakkal.


Pengajarannya;
Dengar guruh di langit petanda nak hujan atau hujan tiba-tiba turun, cepat-cepat OFF segala perkakas elektrik yang berpotensi 'mati' kalau disambar kilat atau petir. Tutup suis dan bawa diri buat perkara lain supaya tak terkena electric shocked. Nanti menyesal tak sudah, aptb (apa pun tak boleh). Takut tak boleh nak handle pulak rasa nak meroyan tu. Sekian, terima kasih.


Tabah,
Fairuz Aqilah.

WORDLESS WEDNESDAY

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Wordless Wednesday

Alhamdulillah... ♥
Fairuz Aqilah.

DEAR SELF,

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Dear Self,

When you feel like nobody listen, turn to Allah 'cuz He can hear you.
When you feel like no one understands you, turn to Allah 'cuz He knows you best.
When you feel like it's your downturn, u-turn to Allah 'cuz He knows what's best for you.
When you feel empty, turn to Allah 'cuz He always be there for you.
Whatever feelings you have, never forget that you have Allah with you.

Allah tests you because He misses you and wants you to remember Him more. You can always turn to Him because He will grant your wishes in accordance with your needs perfectly on time. Just be patience, have faith and make duas.

Put your trust in Him. He's watching you, He'll protect you and will guide you to the right path. Keep going. It's not gonna be easy but it will eventually be better from time to time.

He teaches you a good lesson by giving presents in a form of tests. Because He loves you. He knows you can handle each one of 'em. Wake up, wipe your tears. La tahzan, be strong!


I know how to make myself feel better...
I write!

Fairuz Aqilah.
#aqilahslaa

FUSILLI GORENG TOMYAM

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Fusilli Goreng Tomyam

Ini sebenarnya semalam punya cerita. Disebabkan Fairuz Aqilah ialah seorang penggemar tomyam dan tak berapa suka makan nasi (ehhh), maka terhasillah menu 'bantai' aje yang dinamakan "Fusilli Goreng Tomyam". Daaannnn disebabkan 'roh' rajin blogging dah sampai, update resipi lah memandangkan bahagian "Foodies" tu pun dah lama terbiar sepi. ☺


Bahan-bahan:-

  1. Fusilli atau apa saja jenis pasta. (kalau nak guna makaroni pun boleh, saya guna fusilli sebab itu je yang ada)
  2. Bawang holland - didadu kecil
  3. Daun limau purut
  4. Tomato - potong wedges
  5. Carrot - didadu kecil
  6. Baby corn - hiris serong
  7. Bunga kobis - dipotong kecil
  8. Brokoli - dipotong kecil
  9. Seafood (ikut suka nak tarok isi apa pun ayam ke daging semua boleh)
  10. Olive oil (minyak masak biasa pun tak ada masalah)
  11. Cili kisar
  12. Tomyam paste (saya guna yang dalam botol penutup purple)
  13. Chilli paste (saya guna yang dalam botol juga ada gambar makcik penutup biru)
  14. Sos cili Thai
  15. Gula


Cara-cara:-

  • Rebus fusilli dengan lebih kurang satu sudu besar olive oil dan secubit garam. Dah lembut, tapis dan ketepikan.
  • Panaskan sedikit olive oil, tumis bawang sampai naik bau.
  • Masukkan cili kisar. (bagi yang sukakan pedas macam saya, boleh tarok lebih sikit)
  • Agak cili kisar tadi dah pecah minyak, masukkan sedikiittt chilli paste dan lebihkan tomyam paste. (nama pun goreng tomyam)
  • Masukkan sos cili Thai sedikit. (saja nak bagi tambah rasa dan 'feel' Thai tomyam tu)
  • Masukkan semua sayuran keras kecuali tomato.
  • Agak dah lembut sikit sayuran tadi, masukkan seafood. Pastikan semua rencah masak elok. Barulah masukkan tomato pulak untuk rasa masam sikit.
  • Akhir sekali, dah boleh masukkan fusilli dan gaul rata kesemuanya. (kalau boleh, api jangan garang sangat sebab nanti cepat kering)
  • Koyakkan daun limau purut untuk bau wangi tomyam.
  • Perasakan dengan sedikit saja gula supaya balance semua rasa masin, masam, manis. (saya tak letak garam langsung sebab semua paste dah masin dan masam pulak dah cukup daripada tomato dengan paste tomyam tu sendiri)
  • Siap! Sedia untuk dihidang.


P/s:- Sebenarnya, saya masak Nasi Goreng Tomyam selalu pun macam ni juga jadinya resipi yang sama cuma nasi goreng saya gantikan gula tu dengan sedikit kicap manis. Sukatan bahan-bahan ikut banyak mana pasta tau! ❤


Selamat mencuba!
Fairuz Aqilah.

POST-CONVO-SYNDROME

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Post-Convo-Syndrome
Muka tu muka

Suka hati je buat term sendiri. Kahkahkah! Harini baru ada kesedaran yang betul-betul nak update blog. Maaf kalau ada yang jenguk sini tapi asyik krik krikkk aje (kalau ada lah).

Fairuz Aqilah sedang berada dalam kondisi yang boleh diklasifikasikan sebagai 'Post-Convo-Syndrome', di mana keletihan yang teramat sangat umpama jetlag saja gayanya dan rasa taknak buat apa-apa pun melainkan nak rehaatttt santai-santai watlekwatpeace je. Haa, boleh gitu explanation dia? (kalau tak faham boleh refer gambar) Hiks!

Sehari sebelum konvo, dah pulun bergambaq all out siap! Daripada pagi sampai lewat petang, okey. Pendek cerita, habis sunburn lah muka. Padahal, esoknya nak konvo tapi relax ja menghitamkan muka amboiii... Tiba hari kejadian iaitu hari sebenar konvo sidang petang. Pagi tu mangkit tidoq dah rasa tak sedap badan macam nak demam. Malam tu pun memang tidoq tak lena. Jadi, dengan kepenatan yang bertampung botingkek-tingkek tersebut telah terbawa hingga ke hari konvo. Pulun bergambaq beriya dengan family pulak sebab alhamdulillah, kalini lebih meriah dengan kehadiran Tok, Opah, Cu dan adik sepupu. Demi meraikan depa dan pada masa yang sama meraikan juga kejayaan tamatnya degree, ku relakan jua. Apa yang lebih menariknya? Esoknya tu ada interview. Takdan nak prepare sangat pun. GREAT! Tapi, alhamdulillah the interview went well. Ada rezeki, insyaAllah tak ke mana.

Maka, terjadilah apa yang disebut sebagai 'Post-Convo-Syndrome tu...

  • Tengok ada a few dreamcatchers nak kena siapkan pun rasa alaahaaiii ala ala alaaa!
  • Mulanya mesti berkobar-kobar nak update blog lah konon, tuptup last sekali mesti scroll instagram.
  • Nak lipat kain, nak lipat kain pastu ada lah kot lipat sikit tapi selebihnya tengok tv.

Taknak buat apa-apa boleh taakkk...?

Adoiii... Awat niii Fairuz Aqilah?? Paseipa laguni nih?? Ya Allah!!!


Sekian,
Fairuz Aqilah.

P/s:- Lama tak membebel merapu, kasi can lah na! ✌

ISTIADAT KONVOKESYEN KE-86 UiTM SERI ISKANDAR, PERAK : OFFICIALLY GRADUATED!

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

ISTIADAT KONVOKESYEN KE-86 UiTM SERI ISKANDAR, PERAK : OFFICIALLY GRADUATED!

8 Mei 2017;
Hari jubah,
Hari baling mortar board,
Hari dapat jambangan bunga,
Hari terima sijil ternama kerana pangkatnya,
Hadiah untuk yang dicintai,
Hadiah untuk diri sendiri.
Alhamdulillah!

Almost two years of all the tears and great struggles,
hectic days,
sleepless nights,
conflicts and dramas,
countless times of failures,
endless stress and frustrations...

It was a super long, arduous and exhausting journey and the struggle is real! Finally, the Graduation Day is the day that proves all of the hardworks totally paid off!

Walaupun tak ada dua bintang mahupun selempang, namun terlalu bersyukur Allah bantu untuk sampai ke garisan penamat dengan 'GOT' (grad on time)! Dari awal hingga akhir tak henti diuji dan terus diuji. Maka, selayaknya bersyukur Allah pinjamkan juga kekuatan untuk habiskan walau berkali-kali jatuh dan berputus asa.

Harapan Mama Ayah tercinta dan keluarga tersayang yang tergalas di bahu menjadi penguat semangat untuk gagahkan diri pikul dengan amanah. Doa-doa mereka dan kata-kata perangsang daripada sahabat dikasihi jauh dan dekat menambah lagi keyakinan bahawasanya langkah perlu diteruskan meski perit menanggungnya.

Terima kasih Allah kerana pinjamkan kekuatan yang tak berpenghujung!
Terima kasih Mama Ayah untuk kasih sayang tak bertepi, doa-doa mustajab dan sokongan moral serta material.
Terima kasih keluarga yang sangat positif dan tak pernah putus memotivasikan diri ini untuk terus gigih.
Terima kasih para pensyarah dan cikgu yang tak jemu mencurah ilmu seikhlas hati demi kejayaan anak didik hingga menara gading.
Terima kasih sahabat handai ukhuwah fillah till Jannah yang sama-sama berdoa lillahita'ala dan menebarluas aura positif sentiasa.
Terima kasih daun keladi untuk yang jauh di mata dekat di hati, pendengar dan penasihat juga peneman paling setia.
Terima kasih untuk kenalan jauh dan dekat sama ada memang saling mengenali mahupun sekadar tahu nama dan rupa cuma, tetap juga terima kasih yang tak terhingga kerana mengharapkan yang baik-baik dan manis-manis saja.
Terima kasih semuanya kerana sentiasa ada di ketika jatuh dan bangunnya Fairuz Aqilah dan menjadi sebahagian daripada perjalanan #aqilahasbachelorstudent.
Terima kasih juga untuk setiap satu kenangan pahit manis ketawa sakit rajuk dan tangis yang semestinya meninggalkan kesan mendalam, pengalaman serta pengajaran bermakna. Takkan pernah lupa!

Kejayaan ini mungkin saja berulang nanti tapi tak pasti. Malah, liku-liku yang dilalui juga sudah tentunya berbeza tapi tetap saja membawa seribu satu pengertian. Jadi, episod ini biar terabadi di sini bersama semua memori indah luka, yang selamanya kan dikenang. InsyaAllah!

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah...


Yeah, I did it!
Fairuz Aqilah.

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
*Klik ja banner ni, mai pakat join sama-sama nah!*


|| A VERY SHORT REVIEW ABOUT AMERZING ||

Amerzing is an amazing side of Amer! ✨

Kata "A very short review", a very short one lah tu kite bagi. Kalau tulis "Just AMAZING" satgi too short pulak, haa... Blog wajib jenguk setiap kali blogwalking kot, nak kata apa lagi kan. Selalu pun dok panggil Amerzing aih, tak berapa rajin panggil Amer. Amerzingzaasss lagi ada. Tak percaya tanya dia. Hiks! (tau dah tak lawak tapi terima kasih kalau ada yang senyum atau gelak tu #mudahterhibur erh?)
THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"


Tukar pada mood serius sikit, okey? Cerita nak start dah ni...

|| THE MOST AMAZING THING THAT HAS HAPPENED IN MY LIFE ||

Menulis tajuk saja pun dah bergenang air mata. Subhanallah, rindunya! Sarat sangat rasanya rindu ni.

Umrah Ziarah 2014. Peristiwa keramat dalam hidup. Paling indah, penuh hikmah. Amazing! Alhamdulillah untuk peluang tu, harapnya dapat pergi lagi mana tahu buat Haji pulak. Ameen!

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"

Perjalanan dari Malaysia ke Turki. Pertama kali naik kapal terbang untuk perjalanan yang sangat jauh. Masa terasa aaamaatttt panjang. Orang lain tidur, makan, tidur, makan. Tak sampai-sampai. Saya? Tidur, muntah, tidur, muntah, muntah, muntah, tiduuurrrr, bangun balik pun tak sampai-sampai juga. Celik saja mata, pandang ke luar nampak kepulan awan gelap dan bila celik lagi sekali cerah pula. Nama pun 'merentas benua'. Sesekali tengok pada skrin di depan untuk tahu lokasi semasa. Lamanya! Orang lain dok sedap-sedap makan, suruh jamah sikit pun saya tak lalu sebab nanti muntah balik penat je. Sampai sekarang boleh terbau-bau lagi makanan dalam Turkish Airlines masa tu, pastu mesti rasa loya mengenangkan dok muntah-monggek tak sudah. Mabuk perjalanan. Lembik dibuatnya.

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"

11 jam perjalanan, akhirnya sampai ke destinasi pertama dalam itinerari Umrah Ziarah. Istanbul, Turki. Lega terus rasa pening, hilang terus muntah-muntah. Cantiknyaaaa! Tak perlu filter pun kalau ambil gambar. Tapi tetap tak sama gambar yang ditangkap dengan apa yang dilihat secara live. Semua dah sedia sempurna pada pandangan mata. Ke Bursa untuk beberapa hari, balik semula ke Istanbul untuk beberapa hari berikutnya. Topkapi Palace, Blue Mosque, menziarahi pusara Allahyarham Ahmad Ammar, naik cruise buat pertama kali seumur hidup dan baaaanyaaakkkk lagi. Semuanya terasa bagai mimpi. Tapi sebenarnya, REALITI!

Saya suka sangat Turki sebab teramat cantik, tempatnya semua menarik, banyak masjid (setiap kali azan akan dengar bersahut-sahutan dari setiap ceruk) dengan reka bentuk mengagumkan, cuaca menyenangkan (panas tapi berangin sejuk sebab masa tu baru lepas musim bunga kot), orang-orangnya pun mesra (pemurah dengan senyuman dan ramah), bab makanan pun semua sedap cuma tak berapa nak ngam sikit dengan tekak Melayu saya ni (quite tasteless for my taste buds). Kalau nak ikutkan, banyak sangat nak cerita dan banyak juga gambar-gambar menarik nak dikongsi. So, insyaAllah akan buat entry khas dengan lebih terperinci tentang Turki di lain waktu. InsyaAllah!

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Feri menuju ke Bursa
*Dengan 'ootd' itulah tidoq muntah pening semua dalam flight 11 jam!*

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Centre of attraction in Yesil Cami, Bursa
(Green Mosque)
*Masjid pertama yang kami pergi dan macam biasalah, architecture masjid kat Turki memang superb!*

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Interior Ulu Cami, Bursa
(Grand Mosque)
*Oh ya, cami tu masjid dalam bahasa Turki.*

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Entrance Topkapi Palace, Istanbul
*Maaf le salah angle pokok aje lebih dengan kepala orang, masa tu 'noob' lagi bab tangkap gambar ni.*

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Sultan Ahmed Mosque, Istanbul
(Blue Mosque)

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Antara yang paling sedap cuma tak pedas dan tawar
*Lidah suka cabai burung dengan belacan kan, nak buat macam mana.*

Agenda terakhir di Istanbul, Turki ialah naik cruise. Keesokan harinya, bersedia untuk naik flight lagi. Travelog Umrah Ziarah diteruskan. Dari Istanbul ke Madinah al-Munawarah. Tak sabar nak bertemu Rasulullah! Saya bawa banyak kiriman selawat dan salam ke atas Baginda Rasulullah SAW. Jiwa rasa dekat sangat dengan Nabi Muhammad SAW. Semoga mendapat syafaat Baginda di akhirat kelak, ameen ya Rabb...

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Kubah hijau Masjid Nabawi, Madinah
*Kubah hijau sebagai penanda kedudukan terletaknya Makam Rasulullah SAW kalau dilihat dari luar masjid.*

Tapi sayang seribu kali sayang, tak ada rezeki nak masuk Raudhah. InsyaAllah, kalau dapat pergi lagi suatu hari nanti nak berpengalaman merasa semuanya. InsyaAllah, ameen!

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Payung-payung di halaman Masjid Nabawi
*Payung tu bukak waktu siang je sebab panas, nak azan Maghrib dia tutuplah. Sempat juga rakam masa payung-payung tu nak tertutup.*

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
*Nampak tak sipi-sipi belah kiri, payung nak kuncup? Kebetulan pulak, tanjat kite!*

Di Madinah juga, misi pencarian 'tasbih baldu' pun bermula. Memang niat nak beli sebab pernah tengok roommate punya cantik sangat warna purple. Katanya kawan dia baru balik Umrah yang hadiahkan. Jadi, saya pun pasang niat. Alhamdulillah, misi berjaya! Sampai sekarang jadi teman paling setia. Jauh beli tasbih! Demi 'tasbih baldu'.

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"

Maka dari Madinah, bermulalah perjalanan sebenar 'menuju kiblatku'. Makkah. Destinasi yang paling ingin dituju. Debaran di hati pastinya tak keruan. Risau mengenangkan dosa, "Layakkah aku?" tapi tak sabar sebab Allah dah jemput di usia yang masih muda dan mentah. "Semoga Dia permudahkan, selamat semuanya", doa dalam hati.

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Perkarangan Masjidil Haram, Makkah

Bayangkan, masuk saja di perkarangan Masjidil Haram (untuk buat umrah pertama sebaik sampai di Makkah) dah buat jantung rasa berdebar dan pada masa yang sama, ada satu rasa damai yang tak terjelas dengan kata-kata. Tak lekang bait-bait zikrullah meniti bibir. Langkah diteruskan sampailah kelihatan sedikit demi sedikit semakin jelas menghampiri 'rumah Allah'. Gah! Terbit satu suara dalam hati, "Ya Allah, inilah dia Kaabah yang aku sujud hari-hari atas sejadah tu dah ada depan mata sekarang!" Sayu, kagum, kerdil, bersyukur. Segalanya bercampur-baur menjadi satu rasa yang tak dapat nak digambarkan.

Semua orang yang dah pernah pergi akan cakap macam tu, sebab memang betul! Sungguh, sendiri rasa baru tahu. Tapi untuk menggambarkannya, hilang kata-kata tak tau nak cakap macam mana.


Bacaan talbiyah:-

لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ لَبَّيْكَ

إِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالْمُلْكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ

Labbaikallahumma labbaik
Labbaika laa syarikalaka labbaik
Innalhamda wan ni’mata
Laka wal mulk
Laa syarikalak

Makna:-
Aku memenuhi panggilanMu ya Allah aku memenuhi panggilanMu. Aku memenuhi panggilanMu tiada sekutu bagiMu aku memenuhi panggilanMu. Sesungguhnya pujian dan nikmat adalah milikMu begitu juga kerajaan tiada sekutu bagiMu.


"Ya Allah, aku datang ni, ya Allah... Kau jemput aku hamba yang hina penuh dosa ni datang ke rumahMu, ya Allah... Aku datang ni, ya Allah..."

Tawaf tujuh kali dengan tak putus berdoa sebanyaknya. Apa saja yang terbuku di hati, luah saja biar Allah yang tentukan percaturannya. Moga diperkenankan.

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"

Tawaf di bawah merasa, di tingkat atas pun merasa. Solat kat luar merasa, dalam pun merasa. Bacaan Imam kat sana paling WIN! Buat solat berganda-ganda khusyuknya, alhamdulillah. Merenung Kaabah tak jemu-jemu. Tenaannggg yang amat. Tengok Kaabah saja pun dapat pahala tau! Sa'ie agak relax sebab boleh berhenti dan sambung semula. Air Zam Zam tak usah cerita lah. Teguklah macam mana pun, sedapnya tu Allah saja yang tahu. Sayangnya, sampai Malaysia rasa kelat payau semacam pulak! Hehe..

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Interior Masjidil Haram, Makkah

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Safa Tower, Makkah

Masa nak balik adalah paling sayu. Sebab memang kalau boleh, taknak balik Malaysia dah. Jauh di sudut hati paling kecil, merayu-rayu mohon Allah panggil lagi ke Makkah. Dalam masa yang sama, minta sangat dengan Allah supaya lindungi perjalanan pulang kami yang jauh beribu batu ni. Alhamdulillah, dengan rahmat Allah selamat sampai Malaysia. Hirup udara Malaysia. Terus rasa nak nyanyi lagu Negaraku, serius! Haha..

Sekarang ni, kalau tengok TV Al-Hijrah setiap kali sebelum azan sebab ada tayangan secara langsung keadaan di Makkah al-Mukarramah mesti ralit sangat. Macam nak tembus tv tu punya rasa menghayati suasananya. Terubat sikit rindu. Tapi mana sama tengok dalam tv dengan keberadaan kita sendiri kat sana. Tak sama. Tak pernah tak rindu! Teringin sangat nak merasa pergi masa bulan puasa. Mesti extra seronok!

Mudah-mudahan kita semua dikurniakan rezeki melimpah ruah dan dijemput oleh Allah ke Makkah, berkesempatan menziarahi makam Rasulullah SAW di Madinah. InsyaAllah, ameen ameen ya Allah...

That's all, an amazing travelogue of mine! Sebenarnya, banyak sangat sangat sangat missing parts dalam ni tapi untuk selanjutnya kena post other entries lah. Sepadat mungkin dah ni cuba buat semata-mata nak share untuk segmen Amerzing nih. Tiga hari kite karang entry ni sampai complete tau! Belum pernah Fairuz Aqilah segigih ini lagi dalam blogging. Amazing tak amazing? Terima kasih sudi baca! ♥


Beribu batu menuju kiblatku,
Fairuz Aqilah.

BLUE SKY TAG

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Blue Sky Tag
TERrajin pulak nak buat banner sendiri hiks!

I've been tagged by Amer Ridzuan and Afifah Addnan. Thank youuuuu, Amerzing and Afifah!!! So, today I'm gonna answer 11 questions listed by Amer and Afifah respectively for this "Blue Sky Tag" okay. Let's make it fast and get back to work. Hiks!


|| RULES

  • Thank the person who tagged you
  • Answer their 11 questions
  • Tag 11 people
  • Give them 11 questions to answer



|| QUESTIONS (from Amer)


1) If you suddenly found yourself turned into woman/man. How would you spend your day?

Seriously?? Well, still, I'm gonna live my life to the fullest! Hey, cheer up dear self! It's a very 'rare' experience that I should cherish and remember forever since it's almost impossible kot. Okay, look, it's actually IMPOSSIBLE. How come?! (continue crying)


2) Tell me the most awkward moment in your life?

It's when I was attending a job interview for the very first time! Err... Yeah, I'm not kidding. Luckily, I finally managed to deal with the situation and get rid of the awkwardness.


3) What are the best and worst purchases you have made?

Best: The cheapest and best acrylic makeup organizers in town! (I already have two and I'm planning to buy another one, a HUGE one 💁)

Worst: My phone. (please don't ask me why)


4) If you have a chance to change your name, what will it be and why??

If only I have the chance to add 'Nur' as the initial to my real name because having an 'F' as the first letter of my name always get me earlier than the others (if following the alphabetical order) in whatever situation especially when I'm not ready. But, I love Fairuz Aqilah so much. Can't you see I'm using my real name almost everywhere? Yes, I mean it! ♥


5) Who is the messiest person you know?

Thank God, there's no one so far.


6) What are the most useless talent do you have?

I burst out laughing reading this question, y'know! Why oh why you have to ask me this particular question when I'm currently at the worst phase of my life feeling very useless. Haiihhh... I'm actually offended by the word 'useless'. So, I don't have any useless talent but I feel useless right now. (sadis gila)


7) Who is the fourth person in your missed call list?

Wait, lemme check first. Oh, "Call log empty"! I always clear my call log. Plus, I rarely receive phone calls since the existence of WhatsApp, Telegram, Wechat, Facebook Messenger, yada yada except from my parents. Hehe..


8) What is your favorite TV show? (Tell me Suri Hati Mr. Pilot, please)

My all time favourite TV show is Runningman, of course! (sorry #lofattah fans)


9) What was your first thought when you woke up this morning?

"Is today gonna be better for me?"


10) What are you completely give up and done with?

FYP! (the most honest answer without hesitation)


11) Do you think my questions are ridiculous?

A few of 'em yes, but the rest are okay. Oh, why bother? I've just finished answering all of your questions by the way. Yeayy!



|| QUESTIONS (from Afifah)


1) What was the last movie you watch?

Fast & Furious 8.


2) What are you trying to achieve with your blog?

I started blogging just for fun, more to mumble nonsense unnecessary things (so childish). But, it's one of my new year's resolutions that I want to write more on random topics but beneficial for the readers (hope so). InsyaAllah, I'm trying very hard to produce good blog posts. Wish me luck and show me your support by leaving motivational comments, okay!


3) Do you think you are someone with a sense of humor?

Yes, yes, yes! Yes, I am.


4) Imagine 10 years ago. How does that makes you feel about yourself?

I was an immature rebellious 14 years old kiddo (fasa budak baru nak 'up'). If only I can turn back time, I promise to behave and I'll never be a 'monkey' and focus on my studies. Maybe just maybe, I could achieve more. But, alhamdulillah all those life experiences had brought me here for who I am today.


5) How would your friends describe you?

A pretty good love advisor even I'm actually single.


6) Do you have hobbies that others might find unusual?

No, I don't think so.


7) Have you done anything illegal?

Mostly, on the road. For example like speeding when the traffic light is about to turn red, make u-turn at the junction where I'm not supposed to do so. Yeah, things like that. (heh 😓)


8) If you ended up being a prisoner, what likely to be the reason?

Sorry, I have no idea!


9) What most likely the thing that will get you angry?

I easily get annoyed these days. I don't have a specific answer for this question. I'll automatically get angry if I'm annoyed.


10) How do you handle yourself when you are angry?

To be honest, I'm hot tempered. I totally cannot focus when I'm angry. So, I tend to keep my mouth shut, be alone and calm myself down by istighfar, crying, watching Runningman and/or sleeping.


11) Best thing to eat when you are angry?

Most probably, an ice-cream to cool myself down.



|| TAG 11 PEOPLE




|| 11 QUESTIONS FOR YOU

1) If you are stranded on an uninhabited island with nothing, what is the first thing you do?
2) Which one is more important for you, wristwatch or sunglasses?
3) What is one of the phobias that you have? Explain briefly.
4) How often you change your bed sheet?
5) What is the last letter in your name? Create one word using the letter.
6) Mind to share with me some of your personal fitness tips?
7) What is the most unforgettable childhood memory of yours?
8) How do you manage your stress?
9) What was your first impression of me?
10) To be honest, what do you think of my blog?
11) Do you have any advice and/or recommendation to improve my blog to be better?



This is just for fun. I'm sorry if it's bothering you! Just in case if you're doing this tag-thingy later, please let me know 'cuz I wanna read the answers. Thank you!

xoxo,
Fairuz Aqilah.

MAY, CAN YOU HEAR ME?

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

May, Can You Hear Me?

It's a total mess for the past four months, I can say. It's full of tears and mood swings and great struggles to be specific. I'm stressed out! Yes, I am. It feels like I'm currently at the lowest and worst phase of my life. My plans didn't turned out well, not as smooth as I wished they should be. Whatever I did was a failure. Everything didn't feels right. No, not at all, not even closer.

I guess Allah tries to show me His hikmah behind every difficulty I had all these while. They say, "Every cloud has a silver lining". So, still, I'm trying hard to keep calm and believe that miracles will happen to me at anytime soon. There's nothing else I can do now but to have faith in Him, keep going, keep praying good things. Always.

Only Allah knows best and I hope He's gonna grant me the best fate for my life too. 'Cuz I'm so tired of all the questions I hate to hear people keep asking again and again, laugh out loud and fake a smile just to hide my feelings deep inside, cry so hard till I fall asleep in tears begging Him to lend me the strengths and help me to go through all these tests. Really very tired, seriously.

Another new beginning is here. A new month again. It's May already. I really hope it will be bright and contented, more rizq and barakah. No more sorrow and sadness, tears and pains. I've had enough. Even writing this post now makes me cry. Like, yeahh... I'm being overly sensitive and easily annoyed these days that I usually ended up crying to make me feel better. Poor me.

May, please be awesome! (unlike the others even I told 'em to do so) Be extra kind to me, please. Please, please, pleaseee...


Can you hear me???
Fairuz Aqilah.

PESAN ORANG TUA

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Pesan Orang Tua

Selalu tak dengar atau ucapkan sendiri, "Mak kite cakap..." dan seumpamanya? Hehe.. Berbalik pada tajuk, harini saja nak share pasal pesanan-pesanan daripada tok nenek yang selama ni saya membesar dengannya. Dari kecik dok dengaq macam-macam pesanan depa, bila mai besaq ni dok pikiaq pulak apa relevannya. Saya ni pulak jenis tak ambil pusing sangat pastu tak ikut pun, sekadar tahu aje. Hiks!


1| Jangan sapu sampah dalam rumah malam-malam

Tak pernah lupa Tok pesan jangan menyapu malam-malam. Siapa tahu? Kenapa ya? Paseipa paseipa paseipa??? I cannot brain this.

Kadang-kadang, bukannya saja suka-suka nak menyapu malam-malam. Misal kata kalau lantai kotor tertumpah apa-apa ke, pecah kaca pecah gelas ke, takpun baru berkesempatan nak kemas rumah malam raya ke. Haa, kaannn...


2| Tak baik tatang pinggan masa makan

Ingat lagi ada sorang makcik tu tegur. Bantut terus selera makan, rasa kesat menelan makanan untuk suapan-suapan seterusnya. Yang ni of course lah sebab nak suruh jaga adab sopan-santun masa makan kan. Okey, faham.

Tapi tak reti lah kalau tak tatang pinggan bila makan duduk kat bawah, nanti tumpah sebab jarak mulut dengan pinggan jauh sangat. (Alasaannn tak boleh bla!) Sampai sekarang kalau makan duduk kat bawah, asal tatang pinggan je tengok kiri kanan. Kalau makan atas meja pun nak tatang pinggan tu, melampau sangat, memang tak lah. Cuma kalau duduk bawah tu je. Erm... Fairuz Aqilah kena cuba biasakan diri, nanti mak mertua reject pulak! #siscuba


3| Jangan menyanyi masa tengah memasak, nanti kahwin dengan orang tua

Tua setahun dua tak apa kot... Hiks! Ala, sambil nyanyi pun tak lupa lauk aih. Tak hangit punya, toksah risau. Yang penting, confident kena ada. Confident menyanyi control suara sedap, confident masak pun gerenti sedap. Ehhh?


4| Tak elok orang perempuan duduk atas tangga, nanti tak ada orang masuk meminang

Garu-garu kepala yang tidak gatal... And I'm like, "Huh???" sambil duduk juga kat tangga selfie muka pelik.


5| Jangan duduk atas bantal, nanti bisul

This one's referring to bantal tidur only kan? Ke macam mana? Alahaaiii... Maksudnya, tak baik lah bantal tidur tu buat lenyek duduk atas tu pulak. Kalau cushion nak alas duduk supaya lebih selesa takpe je kan. Kan?


Sebenarnya, semua tu berunsur nasihat untuk jaga adab sopan tapi masalahnya disampaikan melalui kata-kata yang kadang tu tak habis pikiaq jadinya. Paseipa pulak??? Hahahaha... Saja teringat dari semalam lagi nak update pasal ni, tapi dok layan hindustan.

Ada nak share pesanan dan nasihat daripada orang tua juga? Teringin nak tahu. Feel free to share in the comment section below! Kalau ada jawapan untuk kemusykilan saya pun, silakan drop your comments. 

xoxo,
Fairuz Aqilah.

CUTI-CUTI MALAYSIA : LANGKAWI LAGOON RESORT

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Cuti-Cuti Malaysia: Langkawi Lagoon Resort

Pulau Langkawi ialah salah satu destinasi pelancongan favourite saya. Tak pernah tak rindu Langkawi, okey! Gambar kat atas ni pun kiriman daripada kawan masa dia ke Langkawi baru-baru ni sebab dia tau kite suka sangat Langkawi. How sweet! Kau ukir namaku di persisiran Pantai Cenang pun jadi lah babe, walaupun mercutanda 'LANGKAWI' tu nuuunnn jauh di sana... Hiks!

Langkawi ni sangat terkenal dan menjadi tarikan pelancong bukan saja dari dalam negara malahan foreigners jugak. Orang putih kan suka pulau-pulau, sunbathing ni. Kalau orang kita, cuti sekolah tu memang peak season lah berpusu-pusu orang pergi melancong bawak family termasuklah ke Langkawi. Well, apa aje yang tak ada kat Langkawi tu. Paling utama, tempat tumpuan untuk beriadah dengan keluarga ataupun kawan-kawan. Sesuai sangatlah untuk tenangkan fikiran, lari dari kesibukan tugasan harian bak kata orang putih 'sweet escape' gitu.

Apa yang menarik kat Langkawi? Dah terang lagi bersuluh, dah tentu lah tentang sejarahnya. Sekali-sekala melawat tempat bersejarah apa salahnya kan, dapat juga pengetahuan baru dalam berseronok pun. Antara tempat bersejarah yang tak asing lagi di Langkawi ialah Makam Mahsuri dan Beras Terbakar.

Lain pula ceritanya kalau pergi ke Langkawi untuk shoppingggg! (jum joget sama-sama) Bhahaha... Nak shopping, tak sah la kalau tak singgah di Kompleks Haji Ismail Group yang sangat famous dengan pelbagai jenis coklat (sedapnyaaa Daim), pinggan mangkuk dan serba-serbi seaneka barangan (branded pun ada) yang dijual pada harga jauh lebih murah because it's duty free lah katakan! Teringat pulak saya memborong Pepero punya banyak dok usung plastik besar sampai kawan-kawan asyik mengusik. Alahaaiii, orang-orang yang ditinggalkan pun tak sah la jugak kan kalau tak memesan. Nasib baiklah saya ni jenis gigih orangnya, ku turutkan jua apa adanya.

Bukan itu saja, dah sampai di Langkawi tu of course lah nak spend some quality time and have fun with family and friends. Jadi, moleklah apa kiranya kalau berkunjung ke Dataran Lang tangkap-tangkap gambar, naik kereta kabel ke puncak Gunung Mat Cincang di Langkawi Cable Car, merasa berjalan atas awan kat Langkawi Sky Bridge. Bestnyaaa!!! For those yang bawak anak-anak cuti sekolah best jugak pergi Art in Paradise 3D Museum takpun Underwater World tengok ikan comel-comel. Confirm puas hati siap tidur sambil senyum sampai ke telinga.

Cuti-Cuti Malaysia: Langkawi Lagoon Resort
Tiba-tiba jadi sayu sebab riinnduuu diorang... Nak naik cable car sama-sama lagi! ❤

Selain itu, bagi pencinta alam especially suka pantai macam saya ni boleh la relax sambil berjalan main-main di gigi air atau duduk bersantai ambil angin di persisiran pantai seperti di Pantai Cenang, Pantai Tanjung Rhu dan Pantai Pasir Tengkorak. Seronoknya menikmati dan mensyukuri keindahan ciptaanNya, pasti terlupa seketika tentang bebanan masalah dan yang penting sekali dapat release tension. Gallery phone tu kalau tak penuh sebab setiap sudut nak ambil gambar tu, tipu sangatlah kalau kata 'tak' kaannn...

Tapi kan! Haa... Ada juga tapi tu! Tapi, apalah maknanya percutian penuh keriangan tanpa tempat penginapan yang awesome kan? Bila masuk bab penginapan, ada satu tempat ni which is highly recommended especially for newlyweds yang memilih Langkawi sebagai lokasi honeymoon mereka. Aww, romantik sangat... Kat mana tu? It's LANGKAWI LAGOON RESORT! Resort ni berkonsepkan tradisional dan kontemporari, ala-ala Bali sikit.

Ada dua pilihan konsep penginapan yang ditawarkan kepada tetamu iaitu Sea Village atau Beach Front. Sea Village merupakan suites yang terletak di atas permukaan laut, agak jauh sikit daripada lobby ataupun nak ke ruang makan. Tapi tak perlu risau sebab perkhidmatan buggy sentiasa disediakan buat tetamu yang menginap di Sea Village. Apa yang penting, jejak je kaki ke Sea Village ni confirm terus rasa taknak keluar bilik dah sebab pemandangan suites ni cantik sangaattt menghadap Andaman Sea. Breathtaking! Kalau Beach Front pulak tak kurang juga cantiknya, terletak satu bangunan dengan lobby and ruang makan. Boleh pilih antara dua jenis view, sama ada nak yang menghadap laut ataupun pemandangan kawasan hotel, terpulang pada citarasa masing-masing (ikut juga availability). Kemudahan yang disediakan pun banyak macam infinity swimming pool, beach front swimming pool with jacuzzi and sunken bar, ada sauna and steam rooms, Seri Songket Spa dan Guest Service Centre. Kalau rasa taknak terjun laut, boleh juga terjun swimming pool yang ada takpun pergi spa manjakan diri. Pun boleh, tak ada masalah.

Tempat menarik yang berdekatan dengan Langkawi Lagoon Resort ni ialah Langkawi Night Market yang terletak 1.6 km je daripada resort. So, kalau jalan kaki pun rasanya tak tercabut kaki aih. Tapi boleh je cari alternatif lain. Night market ni ataupun pasar malam lah kan senang cerita memang dibuka setiap hari. Satu lagi tempat menarik yang boleh dilawati tak jauh dari Langkawi Lagoon Resort iaitu Beras Terbakar tadi, lebih kurang 1.4 km jaraknya. Pun boleh kalau nak jalan kaki tapi macam penat je. Guna 'alternatif lain' tadi tu k! Hehehe..

Okey, sekarang ni dah ada yang berangan nak pergi bercuti ke Langkawi tak? Hiks! Andai kata berminat untuk menginap di Langkawi Lagoon Resort ni, boleh la booking through traveloka.com. Sebabnya Traveloka kan sediakan online service for flight and hotel booking without transaction fees. So, dah tentu memudahkan kerja malah menjimatkan masa untuk tempah tempat penginapan. Klik klik klik je, dah selamat booked hotel untuk percutian nanti.

Jap, jap, jap!!! Berita baiknya ialah, nikmati harga yang lebih rendah kalau buat online booking sebab ​Traveloka menawarkan best deal on Langkawi Lagoon Resort berbanding dengan direct booking untuk sebarang tempahan resort ataupun hotel yang dipilih! Best ke best?

Haa, ada laagiii... Bagi yang macam malas sangat laahaiii nak buka laptop dan booking kat traveloka.com tu kan, boleh je download apps Traveloka kat smartphone. Hmm, apa je yang tak boleh kan. Semua boleh sekarang ni, easy peasy. Almaklumlah, zaman teknologi serba canggih ni, segala maklumat berada di hujung jari je. Agak-agak rasa macam nak 'weekend getaway' tu, cepat-cepat capai phone buka apps Traveloka dan terus booking hotel tau!


Rindu Pulau Langkawi,
Fairuz Aqilah.

MENYESAL

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Menyesal

Apakah yang dikesalkan tu? Sejak akhir-akhir ni asyik teringatkan blog lama iaitu my firssttttt blog ever and some precious entries in it! I said precious sebab for sure semuanya tertulis dengan sangat terperinci so kalau baca balik pun taklah tergagau-gagau nak refresh memori tu.

Antara yang paling tak boleh lupa pasal life lepas SPM, pasal tukar kad pengenalan baru, pasal Puan kat kaunter pejabat pendaftaran yang buat kad pengenalan tu sungguh tak mesra pelanggan (eh, ingat lagi?), pasal belajar memandu dan segala macam pengalaman dapat control sendiri sebuah kereta, pasal mimpi jejaka serba biru sebiji sejibi muka Bruno Mars nama Uzrad (pelik kan namanya), pasal kehidupan mula-mula masuk UiTM. Actually, macam-macam lagi cerita merapu. Tapi, yang mana saya sebutkan tu ialah antara yang saya rasa ralat sangat sampai sekarang lah, tak dapat baca balik kisahnya.

Saya rasa saya buat tindakan paling tak bijak bila dengan senang hatinya delete terus blog tu tanpa back up any entry pun contohnya mungkinlah copy paste kat mana-mana dulu ke entries yang ada sentimental values kan. Ini tak, rasa tersangatlah tak matang macam tak suka pastu terus je delete and done, habis cerita. Aduuhhh... Sampai sekarang tak boleh nak move on. Bhahaha... Sadis.

Sebenarnya saya delete blog tu pun sebab Ya Allah, sumpah kebudak-budakan sangat! Dari nama blog, rupa blog tu sendiri, gaya bahasa dan penulisan sampailah ke isinya (of course) teramatlah ke laut. It's embarrassing, seriouslyyyy! Disebabkan yang saya kata banyak merapu tadi tu lah. Almaklumlah, buat blog lepas SPM, saya boleh kira masih duduk dalam kategori 'budak baru nak up' lagi masa tu. Kahkahkah! Dan salah satu sebab kenapa ada 'official' pada nama blog kerdil saya ni pun sebenarnya supaya dapatlah cover sikit ketidakmatangan blog lama tu (kengkonon). Padahal...

Sekarang pun merapu juga kot kadang-kadang (contohnya macam entry ni), tapi kesedaran dan inisiatif untuk produce entries that are benificial for the readers tu ada lah juga. Kalau dulu tak ada hala tuju langsung dok merapu tak tentu hala sepanjang jalan, sekarang blogging makin nampaklah juga haluannya walaupun tak berapa nak konsisten lagi haa (#siscuba).

Sedar diri aih, cuma selalu ingatkan diri supaya lebihkan menulis tentang perkara yang memberi manfaat pada orang lain juga, bukan suka-suki syok sendiri saja. Itu juga salah satu sebab kenapa saya jarang update blog. Pada saya, kalau tak ada apa yang baik nak diperkatakan, tak ada nak menyumbang sesuatu bermanfaat kepada orang lain, lebih baik diam. Sama juga kat facebook dan instagram pun. Tapi adatlah, saya pun manusia biasa juga ada masa-masa nak post suka hati je macam gambar diri sendiri dengan caption acah-acah sikit. Ehhhh!!! K, boleh je nak gelak.

Pokok pangkalnya, saya menyesal delete blog lama tanpa copy dulu entries yang ada sentimental values. Saya juga sangat menyesal sebab banyak sangat merepek tak tentu pasal dalam blog lama tu. Oh, sungguh memalukan. Haiihhh... Pengajarannya, belajar-belajar kawal diri supaya jangan banyak sangat merepek meraban kat alam maya ni. Istighfar banyak-banyak, Fairuz Aqilah. Let bygones be bygones.

Apa yang tengah tempuh sekarang, patut hadap dengan sebaik mungkin (#siscubalagi) dengan harapan lebih melimpah ruah rezeki bersama blog ni. InsyaAllah, ameen!

Penyesalan yang tak berkesudahan,
Fairuz Aqilah.