DEAR SELF,

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Dear Self,

When you feel like nobody listen, turn to Allah 'cuz He can hear you.
When you feel like no one understands you, turn to Allah 'cuz He knows you best.
When you feel like it's your downturn, u-turn to Allah 'cuz He knows what's best for you.
When you feel empty, turn to Allah 'cuz He always be there for you.
Whatever feelings you have, never forget that you have Allah with you.

Allah tests you because He misses you and wants you to remember Him more. You can always turn to Him because He will grant your wishes in accordance with your needs perfectly on time. Just be patience, have faith and make duas.

Put your trust in Him. He's watching you, He'll protect you and will guide you to the right path. Keep going. It's not gonna be easy but it will eventually be better from time to time.

He teaches you a good lesson by giving presents in a form of tests. Because He loves you. He knows you can handle each one of 'em. Wake up, wipe your tears. La tahzan, be strong!


I know how to make myself feel better...
I write!

Fairuz Aqilah.
#aqilahslaa

FUSILLI GORENG TOMYAM

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Fusilli Goreng Tomyam

Ini sebenarnya semalam punya cerita. Disebabkan Fairuz Aqilah ialah seorang penggemar tomyam dan tak berapa suka makan nasi (ehhh), maka terhasillah menu 'bantai' aje yang dinamakan "Fusilli Goreng Tomyam". Daaannnn disebabkan 'roh' rajin blogging dah sampai, update resipi lah memandangkan bahagian "Foodies" tu pun dah lama terbiar sepi. ☺


Bahan-bahan:-

  1. Fusilli atau apa saja jenis pasta. (kalau nak guna makaroni pun boleh, saya guna fusilli sebab itu je yang ada)
  2. Bawang holland - didadu kecil
  3. Daun limau purut
  4. Tomato - potong wedges
  5. Carrot - didadu kecil
  6. Baby corn - hiris serong
  7. Bunga kobis - dipotong kecil
  8. Brokoli - dipotong kecil
  9. Seafood (ikut suka nak tarok isi apa pun ayam ke daging semua boleh)
  10. Olive oil (minyak masak biasa pun tak ada masalah)
  11. Cili kisar
  12. Tomyam paste (saya guna yang dalam botol penutup purple)
  13. Chilli paste (saya guna yang dalam botol juga ada gambar makcik penutup biru)
  14. Sos cili Thai
  15. Gula


Cara-cara:-

  • Rebus fusilli dengan lebih kurang satu sudu besar olive oil dan secubit garam. Dah lembut, tapis dan ketepikan.
  • Panaskan sedikit olive oil, tumis bawang sampai naik bau.
  • Masukkan cili kisar. (bagi yang sukakan pedas macam saya, boleh tarok lebih sikit)
  • Agak cili kisar tadi dah pecah minyak, masukkan sedikiittt chilli paste dan lebihkan tomyam paste. (nama pun goreng tomyam)
  • Masukkan sos cili Thai sedikit. (saja nak bagi tambah rasa dan 'feel' Thai tomyam tu)
  • Masukkan semua sayuran keras kecuali tomato.
  • Agak dah lembut sikit sayuran tadi, masukkan seafood. Pastikan semua rencah masak elok. Barulah masukkan tomato pulak untuk rasa masam sikit.
  • Akhir sekali, dah boleh masukkan fusilli dan gaul rata kesemuanya. (kalau boleh, api jangan garang sangat sebab nanti cepat kering)
  • Koyakkan daun limau purut untuk bau wangi tomyam.
  • Perasakan dengan sedikit saja gula supaya balance semua rasa masin, masam, manis. (saya tak letak garam langsung sebab semua paste dah masin dan masam pulak dah cukup daripada tomato dengan paste tomyam tu sendiri)
  • Siap! Sedia untuk dihidang.


P/s:- Sebenarnya, saya masak Nasi Goreng Tomyam selalu pun macam ni juga jadinya resipi yang sama cuma nasi goreng saya gantikan gula tu dengan sedikit kicap manis. Sukatan bahan-bahan ikut banyak mana pasta tau! ❤


Selamat mencuba!
Fairuz Aqilah.

POST-CONVO-SYNDROME

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Post-Convo-Syndrome
Muka tu muka

Suka hati je buat term sendiri. Kahkahkah! Harini baru ada kesedaran yang betul-betul nak update blog. Maaf kalau ada yang jenguk sini tapi asyik krik krikkk aje (kalau ada lah).

Fairuz Aqilah sedang berada dalam kondisi yang boleh diklasifikasikan sebagai 'Post-Convo-Syndrome', di mana keletihan yang teramat sangat umpama jetlag saja gayanya dan rasa taknak buat apa-apa pun melainkan nak rehaatttt santai-santai watlekwatpeace je. Haa, boleh gitu explanation dia? (kalau tak faham boleh refer gambar) Hiks!

Sehari sebelum konvo, dah pulun bergambaq all out siap! Daripada pagi sampai lewat petang, okey. Pendek cerita, habis sunburn lah muka. Padahal, esoknya nak konvo tapi relax ja menghitamkan muka amboiii... Tiba hari kejadian iaitu hari sebenar konvo sidang petang. Pagi tu mangkit tidoq dah rasa tak sedap badan macam nak demam. Malam tu pun memang tidoq tak lena. Jadi, dengan kepenatan yang bertampung botingkek-tingkek tersebut telah terbawa hingga ke hari konvo. Pulun bergambaq beriya dengan family pulak sebab alhamdulillah, kalini lebih meriah dengan kehadiran Tok, Opah, Cu dan adik sepupu. Demi meraikan depa dan pada masa yang sama meraikan juga kejayaan tamatnya degree, ku relakan jua. Apa yang lebih menariknya? Esoknya tu ada interview. Takdan nak prepare sangat pun. GREAT! Tapi, alhamdulillah the interview went well. Ada rezeki, insyaAllah tak ke mana.

Maka, terjadilah apa yang disebut sebagai 'Post-Convo-Syndrome tu...

  • Tengok ada a few dreamcatchers nak kena siapkan pun rasa alaahaaiii ala ala alaaa!
  • Mulanya mesti berkobar-kobar nak update blog lah konon, tuptup last sekali mesti scroll instagram.
  • Nak lipat kain, nak lipat kain pastu ada lah kot lipat sikit tapi selebihnya tengok tv.

Taknak buat apa-apa boleh taakkk...?

Adoiii... Awat niii Fairuz Aqilah?? Paseipa laguni nih?? Ya Allah!!!


Sekian,
Fairuz Aqilah.

P/s:- Lama tak membebel merapu, kasi can lah na! ✌

ISTIADAT KONVOKESYEN KE-86 UiTM SERI ISKANDAR, PERAK : OFFICIALLY GRADUATED!

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

ISTIADAT KONVOKESYEN KE-86 UiTM SERI ISKANDAR, PERAK : OFFICIALLY GRADUATED!

8 Mei 2017;
Hari jubah,
Hari baling mortar board,
Hari dapat jambangan bunga,
Hari terima sijil ternama kerana pangkatnya,
Hadiah untuk yang dicintai,
Hadiah untuk diri sendiri.
Alhamdulillah!

Almost two years of all the tears and great struggles,
hectic days,
sleepless nights,
conflicts and dramas,
countless times of failures,
endless stress and frustrations...

It was a super long, arduous and exhausting journey and the struggle is real! Finally, the Graduation Day is the day that proves all of the hardworks totally paid off!

Walaupun tak ada dua bintang mahupun selempang, namun terlalu bersyukur Allah bantu untuk sampai ke garisan penamat dengan 'GOT' (grad on time)! Dari awal hingga akhir tak henti diuji dan terus diuji. Maka, selayaknya bersyukur Allah pinjamkan juga kekuatan untuk habiskan walau berkali-kali jatuh dan berputus asa.

Harapan Mama Ayah tercinta dan keluarga tersayang yang tergalas di bahu menjadi penguat semangat untuk gagahkan diri pikul dengan amanah. Doa-doa mereka dan kata-kata perangsang daripada sahabat dikasihi jauh dan dekat menambah lagi keyakinan bahawasanya langkah perlu diteruskan meski perit menanggungnya.

Terima kasih Allah kerana pinjamkan kekuatan yang tak berpenghujung!
Terima kasih Mama Ayah untuk kasih sayang tak bertepi, doa-doa mustajab dan sokongan moral serta material.
Terima kasih keluarga yang sangat positif dan tak pernah putus memotivasikan diri ini untuk terus gigih.
Terima kasih para pensyarah dan cikgu yang tak jemu mencurah ilmu seikhlas hati demi kejayaan anak didik hingga menara gading.
Terima kasih sahabat handai ukhuwah fillah till Jannah yang sama-sama berdoa lillahita'ala dan menebarluas aura positif sentiasa.
Terima kasih daun keladi untuk yang jauh di mata dekat di hati, pendengar dan penasihat juga peneman paling setia.
Terima kasih untuk kenalan jauh dan dekat sama ada memang saling mengenali mahupun sekadar tahu nama dan rupa cuma, tetap juga terima kasih yang tak terhingga kerana mengharapkan yang baik-baik dan manis-manis saja.
Terima kasih semuanya kerana sentiasa ada di ketika jatuh dan bangunnya Fairuz Aqilah dan menjadi sebahagian daripada perjalanan #aqilahasbachelorstudent.
Terima kasih juga untuk setiap satu kenangan pahit manis ketawa sakit rajuk dan tangis yang semestinya meninggalkan kesan mendalam, pengalaman serta pengajaran bermakna. Takkan pernah lupa!

Kejayaan ini mungkin saja berulang nanti tapi tak pasti. Malah, liku-liku yang dilalui juga sudah tentunya berbeza tapi tetap saja membawa seribu satu pengertian. Jadi, episod ini biar terabadi di sini bersama semua memori indah luka, yang selamanya kan dikenang. InsyaAllah!

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah...


Yeah, I did it!
Fairuz Aqilah.

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
*Klik ja banner ni, mai pakat join sama-sama nah!*


|| A VERY SHORT REVIEW ABOUT AMERZING ||

Amerzing is an amazing side of Amer! ✨

Kata "A very short review", a very short one lah tu kite bagi. Kalau tulis "Just AMAZING" satgi too short pulak, haa... Blog wajib jenguk setiap kali blogwalking kot, nak kata apa lagi kan. Selalu pun dok panggil Amerzing aih, tak berapa rajin panggil Amer. Amerzingzaasss lagi ada. Tak percaya tanya dia. Hiks! (tau dah tak lawak tapi terima kasih kalau ada yang senyum atau gelak tu #mudahterhibur erh?)
THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"


Tukar pada mood serius sikit, okey? Cerita nak start dah ni...

|| THE MOST AMAZING THING THAT HAS HAPPENED IN MY LIFE ||

Menulis tajuk saja pun dah bergenang air mata. Subhanallah, rindunya! Sarat sangat rasanya rindu ni.

Umrah Ziarah 2014. Peristiwa keramat dalam hidup. Paling indah, penuh hikmah. Amazing! Alhamdulillah untuk peluang tu, harapnya dapat pergi lagi mana tahu buat Haji pulak. Ameen!

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"

Perjalanan dari Malaysia ke Turki. Pertama kali naik kapal terbang untuk perjalanan yang sangat jauh. Masa terasa aaamaatttt panjang. Orang lain tidur, makan, tidur, makan. Tak sampai-sampai. Saya? Tidur, muntah, tidur, muntah, muntah, muntah, tiduuurrrr, bangun balik pun tak sampai-sampai juga. Celik saja mata, pandang ke luar nampak kepulan awan gelap dan bila celik lagi sekali cerah pula. Nama pun 'merentas benua'. Sesekali tengok pada skrin di depan untuk tahu lokasi semasa. Lamanya! Orang lain dok sedap-sedap makan, suruh jamah sikit pun saya tak lalu sebab nanti muntah balik penat je. Sampai sekarang boleh terbau-bau lagi makanan dalam Turkish Airlines masa tu, pastu mesti rasa loya mengenangkan dok muntah-monggek tak sudah. Mabuk perjalanan. Lembik dibuatnya.

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"

11 jam perjalanan, akhirnya sampai ke destinasi pertama dalam itinerari Umrah Ziarah. Istanbul, Turki. Lega terus rasa pening, hilang terus muntah-muntah. Cantiknyaaaa! Tak perlu filter pun kalau ambil gambar. Tapi tetap tak sama gambar yang ditangkap dengan apa yang dilihat secara live. Semua dah sedia sempurna pada pandangan mata. Ke Bursa untuk beberapa hari, balik semula ke Istanbul untuk beberapa hari berikutnya. Topkapi Palace, Blue Mosque, menziarahi pusara Allahyarham Ahmad Ammar, naik cruise buat pertama kali seumur hidup dan baaaanyaaakkkk lagi. Semuanya terasa bagai mimpi. Tapi sebenarnya, REALITI!

Saya suka sangat Turki sebab teramat cantik, tempatnya semua menarik, banyak masjid (setiap kali azan akan dengar bersahut-sahutan dari setiap ceruk) dengan reka bentuk mengagumkan, cuaca menyenangkan (panas tapi berangin sejuk sebab masa tu baru lepas musim bunga kot), orang-orangnya pun mesra (pemurah dengan senyuman dan ramah), bab makanan pun semua sedap cuma tak berapa nak ngam sikit dengan tekak Melayu saya ni (quite tasteless for my taste buds). Kalau nak ikutkan, banyak sangat nak cerita dan banyak juga gambar-gambar menarik nak dikongsi. So, insyaAllah akan buat entry khas dengan lebih terperinci tentang Turki di lain waktu. InsyaAllah!

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Feri menuju ke Bursa
*Dengan 'ootd' itulah tidoq muntah pening semua dalam flight 11 jam!*

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Centre of attraction in Yesil Cami, Bursa
(Green Mosque)
*Masjid pertama yang kami pergi dan macam biasalah, architecture masjid kat Turki memang superb!*

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Interior Ulu Cami, Bursa
(Grand Mosque)
*Oh ya, cami tu masjid dalam bahasa Turki.*

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Entrance Topkapi Palace, Istanbul
*Maaf le salah angle pokok aje lebih dengan kepala orang, masa tu 'noob' lagi bab tangkap gambar ni.*

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Sultan Ahmed Mosque, Istanbul
(Blue Mosque)

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Antara yang paling sedap cuma tak pedas dan tawar
*Lidah suka cabai burung dengan belacan kan, nak buat macam mana.*

Agenda terakhir di Istanbul, Turki ialah naik cruise. Keesokan harinya, bersedia untuk naik flight lagi. Travelog Umrah Ziarah diteruskan. Dari Istanbul ke Madinah al-Munawarah. Tak sabar nak bertemu Rasulullah! Saya bawa banyak kiriman selawat dan salam ke atas Baginda Rasulullah SAW. Jiwa rasa dekat sangat dengan Nabi Muhammad SAW. Semoga mendapat syafaat Baginda di akhirat kelak, ameen ya Rabb...

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Kubah hijau Masjid Nabawi, Madinah
*Kubah hijau sebagai penanda kedudukan terletaknya Makam Rasulullah SAW kalau dilihat dari luar masjid.*

Tapi sayang seribu kali sayang, tak ada rezeki nak masuk Raudhah. InsyaAllah, kalau dapat pergi lagi suatu hari nanti nak berpengalaman merasa semuanya. InsyaAllah, ameen!

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Payung-payung di halaman Masjid Nabawi
*Payung tu bukak waktu siang je sebab panas, nak azan Maghrib dia tutuplah. Sempat juga rakam masa payung-payung tu nak tertutup.*

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
*Nampak tak sipi-sipi belah kiri, payung nak kuncup? Kebetulan pulak, tanjat kite!*

Di Madinah juga, misi pencarian 'tasbih baldu' pun bermula. Memang niat nak beli sebab pernah tengok roommate punya cantik sangat warna purple. Katanya kawan dia baru balik Umrah yang hadiahkan. Jadi, saya pun pasang niat. Alhamdulillah, misi berjaya! Sampai sekarang jadi teman paling setia. Jauh beli tasbih! Demi 'tasbih baldu'.

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"

Maka dari Madinah, bermulalah perjalanan sebenar 'menuju kiblatku'. Makkah. Destinasi yang paling ingin dituju. Debaran di hati pastinya tak keruan. Risau mengenangkan dosa, "Layakkah aku?" tapi tak sabar sebab Allah dah jemput di usia yang masih muda dan mentah. "Semoga Dia permudahkan, selamat semuanya", doa dalam hati.

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Perkarangan Masjidil Haram, Makkah

Bayangkan, masuk saja di perkarangan Masjidil Haram (untuk buat umrah pertama sebaik sampai di Makkah) dah buat jantung rasa berdebar dan pada masa yang sama, ada satu rasa damai yang tak terjelas dengan kata-kata. Tak lekang bait-bait zikrullah meniti bibir. Langkah diteruskan sampailah kelihatan sedikit demi sedikit semakin jelas menghampiri 'rumah Allah'. Gah! Terbit satu suara dalam hati, "Ya Allah, inilah dia Kaabah yang aku sujud hari-hari atas sejadah tu dah ada depan mata sekarang!" Sayu, kagum, kerdil, bersyukur. Segalanya bercampur-baur menjadi satu rasa yang tak dapat nak digambarkan.

Semua orang yang dah pernah pergi akan cakap macam tu, sebab memang betul! Sungguh, sendiri rasa baru tahu. Tapi untuk menggambarkannya, hilang kata-kata tak tau nak cakap macam mana.


Bacaan talbiyah:-

لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ لَبَّيْكَ

إِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالْمُلْكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ

Labbaikallahumma labbaik
Labbaika laa syarikalaka labbaik
Innalhamda wan ni’mata
Laka wal mulk
Laa syarikalak

Makna:-
Aku memenuhi panggilanMu ya Allah aku memenuhi panggilanMu. Aku memenuhi panggilanMu tiada sekutu bagiMu aku memenuhi panggilanMu. Sesungguhnya pujian dan nikmat adalah milikMu begitu juga kerajaan tiada sekutu bagiMu.


"Ya Allah, aku datang ni, ya Allah... Kau jemput aku hamba yang hina penuh dosa ni datang ke rumahMu, ya Allah... Aku datang ni, ya Allah..."

Tawaf tujuh kali dengan tak putus berdoa sebanyaknya. Apa saja yang terbuku di hati, luah saja biar Allah yang tentukan percaturannya. Moga diperkenankan.

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"

Tawaf di bawah merasa, di tingkat atas pun merasa. Solat kat luar merasa, dalam pun merasa. Bacaan Imam kat sana paling WIN! Buat solat berganda-ganda khusyuknya, alhamdulillah. Merenung Kaabah tak jemu-jemu. Tenaannggg yang amat. Tengok Kaabah saja pun dapat pahala tau! Sa'ie agak relax sebab boleh berhenti dan sambung semula. Air Zam Zam tak usah cerita lah. Teguklah macam mana pun, sedapnya tu Allah saja yang tahu. Sayangnya, sampai Malaysia rasa kelat payau semacam pulak! Hehe..

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Interior Masjidil Haram, Makkah

THE AMERZING BLOGLIST : "BERIBU BATU MENUJU KIBLATKU"
Safa Tower, Makkah

Masa nak balik adalah paling sayu. Sebab memang kalau boleh, taknak balik Malaysia dah. Jauh di sudut hati paling kecil, merayu-rayu mohon Allah panggil lagi ke Makkah. Dalam masa yang sama, minta sangat dengan Allah supaya lindungi perjalanan pulang kami yang jauh beribu batu ni. Alhamdulillah, dengan rahmat Allah selamat sampai Malaysia. Hirup udara Malaysia. Terus rasa nak nyanyi lagu Negaraku, serius! Haha..

Sekarang ni, kalau tengok TV Al-Hijrah setiap kali sebelum azan sebab ada tayangan secara langsung keadaan di Makkah al-Mukarramah mesti ralit sangat. Macam nak tembus tv tu punya rasa menghayati suasananya. Terubat sikit rindu. Tapi mana sama tengok dalam tv dengan keberadaan kita sendiri kat sana. Tak sama. Tak pernah tak rindu! Teringin sangat nak merasa pergi masa bulan puasa. Mesti extra seronok!

Mudah-mudahan kita semua dikurniakan rezeki melimpah ruah dan dijemput oleh Allah ke Makkah, berkesempatan menziarahi makam Rasulullah SAW di Madinah. InsyaAllah, ameen ameen ya Allah...

That's all, an amazing travelogue of mine! Sebenarnya, banyak sangat sangat sangat missing parts dalam ni tapi untuk selanjutnya kena post other entries lah. Sepadat mungkin dah ni cuba buat semata-mata nak share untuk segmen Amerzing nih. Tiga hari kite karang entry ni sampai complete tau! Belum pernah Fairuz Aqilah segigih ini lagi dalam blogging. Amazing tak amazing? Terima kasih sudi baca! ♥


Beribu batu menuju kiblatku,
Fairuz Aqilah.

BLUE SKY TAG

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Blue Sky Tag
TERrajin pulak nak buat banner sendiri hiks!

I've been tagged by Amer Ridzuan and Afifah Addnan. Thank youuuuu, Amerzing and Afifah!!! So, today I'm gonna answer 11 questions listed by Amer and Afifah respectively for this "Blue Sky Tag" okay. Let's make it fast and get back to work. Hiks!


|| RULES

  • Thank the person who tagged you
  • Answer their 11 questions
  • Tag 11 people
  • Give them 11 questions to answer



|| QUESTIONS (from Amer)


1) If you suddenly found yourself turned into woman/man. How would you spend your day?

Seriously?? Well, still, I'm gonna live my life to the fullest! Hey, cheer up dear self! It's a very 'rare' experience that I should cherish and remember forever since it's almost impossible kot. Okay, look, it's actually IMPOSSIBLE. How come?! (continue crying)


2) Tell me the most awkward moment in your life?

It's when I was attending a job interview for the very first time! Err... Yeah, I'm not kidding. Luckily, I finally managed to deal with the situation and get rid of the awkwardness.


3) What are the best and worst purchases you have made?

Best: The cheapest and best acrylic makeup organizers in town! (I already have two and I'm planning to buy another one, a HUGE one 💁)

Worst: My phone. (please don't ask me why)


4) If you have a chance to change your name, what will it be and why??

If only I have the chance to add 'Nur' as the initial to my real name because having an 'F' as the first letter of my name always get me earlier than the others (if following the alphabetical order) in whatever situation especially when I'm not ready. But, I love Fairuz Aqilah so much. Can't you see I'm using my real name almost everywhere? Yes, I mean it! ♥


5) Who is the messiest person you know?

Thank God, there's no one so far.


6) What are the most useless talent do you have?

I burst out laughing reading this question, y'know! Why oh why you have to ask me this particular question when I'm currently at the worst phase of my life feeling very useless. Haiihhh... I'm actually offended by the word 'useless'. So, I don't have any useless talent but I feel useless right now. (sadis gila)


7) Who is the fourth person in your missed call list?

Wait, lemme check first. Oh, "Call log empty"! I always clear my call log. Plus, I rarely receive phone calls since the existence of WhatsApp, Telegram, Wechat, Facebook Messenger, yada yada except from my parents. Hehe..


8) What is your favorite TV show? (Tell me Suri Hati Mr. Pilot, please)

My all time favourite TV show is Runningman, of course! (sorry #lofattah fans)


9) What was your first thought when you woke up this morning?

"Is today gonna be better for me?"


10) What are you completely give up and done with?

FYP! (the most honest answer without hesitation)


11) Do you think my questions are ridiculous?

A few of 'em yes, but the rest are okay. Oh, why bother? I've just finished answering all of your questions by the way. Yeayy!



|| QUESTIONS (from Afifah)


1) What was the last movie you watch?

Fast & Furious 8.


2) What are you trying to achieve with your blog?

I started blogging just for fun, more to mumble nonsense unnecessary things (so childish). But, it's one of my new year's resolutions that I want to write more on random topics but beneficial for the readers (hope so). InsyaAllah, I'm trying very hard to produce good blog posts. Wish me luck and show me your support by leaving motivational comments, okay!


3) Do you think you are someone with a sense of humor?

Yes, yes, yes! Yes, I am.


4) Imagine 10 years ago. How does that makes you feel about yourself?

I was an immature rebellious 14 years old kiddo (fasa budak baru nak 'up'). If only I can turn back time, I promise to behave and I'll never be a 'monkey' and focus on my studies. Maybe just maybe, I could achieve more. But, alhamdulillah all those life experiences had brought me here for who I am today.


5) How would your friends describe you?

A pretty good love advisor even I'm actually single.


6) Do you have hobbies that others might find unusual?

No, I don't think so.


7) Have you done anything illegal?

Mostly, on the road. For example like speeding when the traffic light is about to turn red, make u-turn at the junction where I'm not supposed to do so. Yeah, things like that. (heh 😓)


8) If you ended up being a prisoner, what likely to be the reason?

Sorry, I have no idea!


9) What most likely the thing that will get you angry?

I easily get annoyed these days. I don't have a specific answer for this question. I'll automatically get angry if I'm annoyed.


10) How do you handle yourself when you are angry?

To be honest, I'm hot tempered. I totally cannot focus when I'm angry. So, I tend to keep my mouth shut, be alone and calm myself down by istighfar, crying, watching Runningman and/or sleeping.


11) Best thing to eat when you are angry?

Most probably, an ice-cream to cool myself down.



|| TAG 11 PEOPLE




|| 11 QUESTIONS FOR YOU

1) If you are stranded on an uninhabited island with nothing, what is the first thing you do?
2) Which one is more important for you, wristwatch or sunglasses?
3) What is one of the phobias that you have? Explain briefly.
4) How often you change your bed sheet?
5) What is the last letter in your name? Create one word using the letter.
6) Mind to share with me some of your personal fitness tips?
7) What is the most unforgettable childhood memory of yours?
8) How do you manage your stress?
9) What was your first impression of me?
10) To be honest, what do you think of my blog?
11) Do you have any advice and/or recommendation to improve my blog to be better?



This is just for fun. I'm sorry if it's bothering you! Just in case if you're doing this tag-thingy later, please let me know 'cuz I wanna read the answers. Thank you!

xoxo,
Fairuz Aqilah.

MAY, CAN YOU HEAR ME?

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

May, Can You Hear Me?

It's a total mess for the past four months, I can say. It's full of tears and mood swings and great struggles to be specific. I'm stressed out! Yes, I am. It feels like I'm currently at the lowest and worst phase of my life. My plans didn't turned out well, not as smooth as I wished they should be. Whatever I did was a failure. Everything didn't feels right. No, not at all, not even closer.

I guess Allah tries to show me His hikmah behind every difficulty I had all these while. They say, "Every cloud has a silver lining". So, still, I'm trying hard to keep calm and believe that miracles will happen to me at anytime soon. There's nothing else I can do now but to have faith in Him, keep going, keep praying good things. Always.

Only Allah knows best and I hope He's gonna grant me the best fate for my life too. 'Cuz I'm so tired of all the questions I hate to hear people keep asking again and again, laugh out loud and fake a smile just to hide my feelings deep inside, cry so hard till I fall asleep in tears begging Him to lend me the strengths and help me to go through all these tests. Really very tired, seriously.

Another new beginning is here. A new month again. It's May already. I really hope it will be bright and contented, more rizq and barakah. No more sorrow and sadness, tears and pains. I've had enough. Even writing this post now makes me cry. Like, yeahh... I'm being overly sensitive and easily annoyed these days that I usually ended up crying to make me feel better. Poor me.

May, please be awesome! (unlike the others even I told 'em to do so) Be extra kind to me, please. Please, please, pleaseee...


Can you hear me???
Fairuz Aqilah.