RAYA RAYA RAYA!!!

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Raya raya raya!!!

Ramadhan semakin tiba pada penghujungnya, Syawal bakal menjelma untuk dirai penuh makna. Alhamdulillah untuk keberkatan Ramadhan tahun ini. Kurniaan nikmat daripada Allah untuk Fairuz Aqilah, makbulkan doa-doa setelah sekian lama. Bagi doa-doa yang masih ditangguh, harapnya semua akan baik-baik saja. InsyaAllah, ameen...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN! Fairuz Aqilah minta maaf kalau ada salah dan silap secara sengaja mahupun tak, terlajak kata terlanjur bicara, terlebih terkurang di mana-mana (terutamanya bab jarang update blog). Maaf dan terima kasih pada yang masih setia dan salam sayang untuk semuuaaa... ♥

Awal tak awal jugalah apply cuti raya. Syukurlah, Bos bagi cuti tau! Kalau tidak, mereputlah duduk office syahdu betul orang lain syok pi beraya. Tak aci! Mana taknya, kite baaruuu tiga minggu kerja (sedar diri). Alhamdulillah, tanya Bos bagi green light. Nak melompat isi borang apply cuti tu, berbunga betul hati, dah la first time. Almaklum sajalah, tak pernah ada pengalaman kerja selain practical training Diploma dulu. Excited dia lain macam. So, kite apply tiga hari menjadikan cuti direct seminggu raya tu, tapi Sabtu masuk kerja baliklah half day. Takpe, half day pun sebab office dekat aje dengan kampung. Balik tengahari tu still boleh sambung beraya! Hehehe.. Dan kite berkorban jugalah tak mulakan cuti awal, Sabtu sehari sebelum raya tu half day juga. Takpe, takpe. Kampung dekat, takpe. Even sekarang pun memang ulang-alik dari kampung sebab lebih dekat berbanding nak berulang hari-hari dari rumah. Letih plus kos tinggi juga weh! Alright, that is that.

Alang-alang dah update blog dengan ucapan raya ni, kite nak pesan jugalah untuk manfaat bersama insyaAllah. Eratkan ukhuwah, kekalkan momentum beribadah sepertimana kita di bulan Ramadhan, makan biar berpada-pada, jaga kesihatan, hati-hati di jalan raya. Semoga Aidilfitri kalini bakal mencipta lebih banyak memori indah yang penuh hikmah dan barakah. InsyaAllah, ameen!


Selamat Hari Raya!
Fairuz Aqilah.
#masihbekerja

WORDLESS WEDNESDAY

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Wordless Wednesday

Perindu setia,
Fairuz Aqilah.

BELATED BIRTHDAY AND WHAT'S GOING ON

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

My goodness! How I miss to blog, y'know!!! SANGAT okaayyy, SANGAT! Hey, it's June (the month of my birthday) already and Happy Belated Birthday to ME! 🎈 To be honest, I don't really want fancy fancy birthday celebration and presents. I just hope that all of you can always pray good things for me and that's more than enough. Yup, seriously. Ramadhan pun dah lebih separuh dan moleklah apa kiranya kita sama-sama lebih giat lagi beramal kumpul pahala, insyaAllah.

Cak!

Cak cak caakkk!!! Alhamdulillah, laptop berjaya diselamatkan. Rupanya, charger saja yang rosak. MUJUR! Kalau tidak, berhuhu duit dilaburkan dan dileburkan ke situ. Tapi itulah dia, baru berangan nak Macbook. Ehh! Hehehe.. Apa pun, bersyukur sangat laptop masih boleh diselamatkan bersama data-data yang takdan backup. Fuuhhh, what a relief! Teruskan berkhidmat untuk saya selagi hayat dikandung badan ya, lappy!

Alhamdulillah juga, Fairuz Aqilah dah dapat kerja dalam bidang! Yeaayyy! And actually, that's the main reason why I haven't update my blog recently... To be true, yes, I really do a lot of thinking about my blog and been drafting topics to update while I'm working. Fair enough, tak? It has been nearly two weeks now and alhamdulillah so far so great. Masih dalam fasa menyesuaikan diri dan krik krik juga lagi kadang-kadang asyik tengok dinding tengok meja main phone. Ehh?? Hiks! Itu bila tak ada kerja lah, memang sungguh-sungguh mati kutu dibuatnya rasa cepatlaahhh bila nak baliikkk... Tapi bila kerja bertimbun tu memang straight pagi sampai petang fokus, pastu masa tu rasa macam cepaattt sangat berlalu tak pasti juga dia menyelinap ke macam mana. I'll create an entry about my work sooner or later, tauuu... InsyaAllah. Wish me best of luck! ♥


That's all for now!
Fairuz Aqilah.
#tengahkirija #curimasabukancuritulang #okbai

HOW TO GET RID OF 'MONDAY BLUES'?

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

HOW TO GET RID OF 'MONDAY BLUES'?

When it comes to Monday, there you go again, Monday Blues everywhere. Especially after having quite a long break! In my opinion, Monday Blues is actually a sort of mindset that we have been overly attached to it ever since. There are surely some ways that we can practice to stay away from this particular mindset. Let's take a look at each one of 'em!


Plan
There is no way we could still have Monday Blues if we already had a proper planning at least a day before or even on Friday if possible. Make use of the personal diary or planner to make things more organized. Or else, make a simple to-do list for the upcoming Monday. I'm pretty sure we will be well prepared and more welcoming Monday since we have a proper plan as well as a clearer vision of what to achieve.

Sleep well
Get rid of all the gadgets and go to bed earlier. Get enough sleep so that we're going to wake up feeling fresh and energized for a brand new day.

Me-time
Wake up early and help yourself to spend some time for exercising a bit. Never ever skip breakfast or at least grab a banana. Or you never wanna miss out your coffee while listening to music? Up to you! Don't rush, keep calm and get ready to work.

Stay positive
We shouldn't be positive just on Monday, but always. That's why I simply put it as 'stay' positive. Keep spreading positive aura, positive vibes. Hence, insyaAllah, we can say "Bye-bye Monday Blues!"

"Do what you love & Love what you do"
What makes us feel depress, tired and lazy just thinking about going to work with the workloads waiting? Try to figure it out and motivate ourselves, improve to be better. All of us should always love our job even if sometimes there's a love-hate in between (undeniable). Do our job whole-heartedly because it's our responsible to do so. If there's sincerity in doing our job, insyaAllah the love will grow.

Smile
Smile, 'cuz it's the simplest form of sedekah. Who knows if we just brightened up someone else's day with our smile. Just kill Monday Blues with the sweetest smile and rock your day!

Wear blue instead! 💙
In order for us to get rid of Monday Blues, why not if just wear blue instead? Make your day more lively with blue-ish ootd. Dress up and strike a pose!


I'm writing this as a #notetoself too! Let's start implementing all these tips starting from next Monday, okay? Oh yeah, I hope we're gonna be just fine since we're fasting some more. No gloomy Monday, nayyy! 😉

Hope it helps,
Fairuz Aqilah.