KEPUTUSAN UPSR

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊


Harini keputusan UPSR diumumkan kan? Macam manalah agaknya adik-adik, ibu ayah, cikgu-cikgu yang menghadapinya harini... Tahniaahhh untuk semuanya! You did your best already and good luck for your future! ❤

Mengimbau kenangan lebih sedekad yang lalu, saya pun pernah melalui dan rasa sendiri saat tu.

Okey lah, serba sikit tentang saya masa di bangku sekolah rendah. Saya pelajar yang pasif. Kurang dikenali, dalam erti kata lainnya tak tergolong dalam geng-geng 'famous' sekolah la. Tak ramai kawan sebab saya berkawan rapat dengan beberapa orang saja dan takut-takut nak memperluas 'networking'. Dah last last baru ada 'crush' siap berani bagi kad raya taauuu kahkahkah! Tapi tak sangka, ada juga cikgu-cikgu yang peka dan sedar akan kewujudan saya. Sampai pernah menang Anugerah Murid Berbudi Bahasa Tinggi (lah sangat). Terpinga-pinga Fairuz Aqilah ambil sijil dengan hadiah kat depan sebab tak pernah sangka akan naik stage lagi-lagi award yang macam tu. Like seriouslyyy?? Me? Pencalonan based on apa ni? HAHAHA 😂

Sudah, sudah! Berbalik pada cerita UPSR. Saya pun dah tak ingat sama ada saya salah seorang daripada murid yang ditarget untuk capai 5A masa tu. Tapi, saya ada lah ikut kelas tambahan kat sekolah siang malam, kem itu ini untuk score dalam UPSR. Saya rasa saya murid paling biasa yang study ala kadar tak tahu tujuan, tak expect anything pun untuk UPSR. Iye, sumpah tak tipu. Up to that extent, I mean it. So, UPSR for me was like... Erm, I don't know. Sebab kena hadap, jawab je lah apa yang tahu cikgu dah ajar. Sedangkan orang semua dok sibuk dengan 'A'. A? Apetuuu??

Ingat lagi hari ambil keputusan UPSR. Mama temankan pagi tu, ambil result dulu sebelum pergi kerja. Masa tu lah baru sedar macam, "Aku kena dapat semua A lah. Baru happy ending. Kata nak masuk sekolah pandai, asrama" (padahal sebenarnya itupun tau tak tau aje amende). Dalam perjalanan dengan Mama dari kantin nak ke softboard yang terpampang keputusan, terserempak dengan sorang classmate perempuan (kategori pandai selalu dapat nombor 1 dan tergolong dalam geng 'famous'). Laju aje dia meluru dengan gembiranya entah ke mana nak ditujunya, sambil lalu selisih dia pun, "Eh, Fairuz kan? Ko dapat 4A, 1B!"

...

Tau apa reaksi saya?

...

I was super duper frustrated of course (not really because of the 4As and 1B), but because BIARLAH AKU PERGI TENGOK SENDIRI, APA KEPERLUANNYA KAU YANG KENA BAGITAU PULAK, TAK SURPRISE LAH!!! Ala alaaaa... 😤
Sampai sekarang rasa tak puas hati. Sebab dia. Hahahahahahaha.. Tapi alhamdulillah sangatlah juga, (walaupun) usaha yang tak seberapa dengan 'blur blur' gitu dapat 4A, 1B kira o-k-lahh kaannn? Hiks 🙊

In conclusion, my parents, family and friends should be very proud of me and who I am today. I'm very sure about it. I really do. InsyaAllah. Alhamdulillah! 💪 Apa yang baik berdasarkan cerita saya ni, ambil. Yang tak baik (lagi banyak rasanya), mohon jadikan pengajaran sajalah sebab semuanya atas kelemahan diri saya sendiri (budak baru nak membesar kenal realiti kehidupan).

Yes, I know I'm pretty bad at making conclusions. You and me, we both know righhttt? Agaga! Itu aje cerita yang sempat sambil-sambil menghabiskan waktu lunch ni. Till next time, darlings!


Sekian,
Fairuz Aqilah.

14 comments:

  1. best nya lah kan bila kita teringat balik zaman-zaman time kita ambil result upsr dulu..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihik. Yes. Bittersweet memories. 😁

      Delete
  2. Alo2 dak-dak sopan ni dapat Anugerah Murid Berbudi Bahasa Tinggi. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lawak k! Balik rumah, memang kena gelak aje. Sopan-lah-sangat 😅

      Delete
  3. saya pun 4A 1B kak! B tu Sains. kecewa giler ckgu sains saya. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wehhhh, samaaaaaaa!!! Kite memang tak pernah pandai sains. Macam mana boeh stay kelas sains entah, pastu spm result tak cantik. Kahkahkah 🙈

      Delete
  4. wahhh akak....samala saya pun 4A1B....B English...saya dulu budak nakal.Selalu kena marah ngan cikgu.Periksa corot dapat 1A je sampaila Trial kak.Jadi masa tu tak expect pun result ni.Mak ayahpun dah tak berharap sebab anak nakal macam saya ni hmmm dapat result beshe beshe je la...tapi Tuhan punya kuasa kita tak tahu ennn Alhamdulillah... byw akak saya ada buat first novel saya.Kalau free baca la yer...saya janji tak menyesal punya akak spent 30 minit akan baca 7 chapter yang saya buat ni ehekkk :P
    http://khaidirkhaizuki.blogspot.my/2017/11/im-writing-my-first-novel-thanks-for.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak faham dik, macam akak cakap lah. Bebudak baru nak mengenal hidup, memang memula tu tak tentu arah sikit. 😂💪

      Waaahhhhh! Sure, nanti akak baca erk. I have high expectation nih, haa... Jengjengjeng! 😝

      Delete
  5. BV dulu rasanya cikgu tak target pun dapat 5A, tapi rezeki dapat. hahhahaha memang taksangka sangat sebab tak target apa2pun n pelajar biasa2 XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang awak budak pandai. Hehehe... Alhamdulillah! ♥

      Delete
  6. Spoil la yang bgtau tu..! Eh kita pulak yang geram.. hahaha.. 4A 1B tu not bad tau... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello, there! Long time no talk talk ehehe. 😘💕
      I know rightttt!!! Spoil kan! Hmm... 😔
      Hehe, ok-lah kaannn 4A1B puunnn dalam tak berapa nak belajar sangat tu. Hiks! 🙊

      Delete
  7. but still UPSR these days seems so hard for our little ones. kesian diorg.

    ReplyDelete
  8. baca post ni teringat pula zaman UPSR dulu hehe. now I'm waiting for my SPM result, and I'm so nervous.

    ReplyDelete

No harsh words please. Jazakumullah khairan katsiran! ♥